Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 18. října 2024

Svátek slaví Lukáš, zítra Michaela

Změna času: Za týden se mění čas, vyspíme se o hodinu déle

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Změna času: Za týden se mění čas, vyspíme se o hodinu déle

Lenka Kučerová

21. října 2023 9:13

Ilustrační foto

Už za týden v noci na neděli nastane zimní čas. Hodiny se v 03:00 posunou zpět na 02:00, noc ze soboty na neděli tak bude o hodinu delší. Zimní čas bude platit do poslední březnové neděle 31. 3. 2024.

Změna zimního a letního času, známá také jako přechod na letní čas a zpět na standardní čas, je praxe, která se provádí v několika evropských zemích a mnoha dalších částech světa. Tato praxe byla zavedena za účelem využití denního světla a energie, a to tak, že se hodiny posunou buď o hodinu dopředu na letní čas nebo o hodinu zpět na standardní čas. 

Přechod na letní čas byl původně zaveden s cílem ušetřit energii. Přes léto, kdy jsou dny delší, umožňuje letní čas lidem využívat denní světlo a prodloužit období, kdy není zapotřebí svítit umělým osvětlením. Tím se snižuje spotřeba elektrické energie na osvětlení a vytápění.

Díky delším dním na letní čas mnoho lidí více využívá volný čas venku, což může mít pozitivní vliv na fyzickou aktivitu a pohodu. Zvýšená rekreační aktivita a prodloužené hodiny provozu mohou mít pozitivní vliv na turistický průmysl a další odvětví, což přispívá k ekonomickému růstu.

Zavedení letního času umožňuje, aby měla daná země nebo oblast časovou shodu se svými sousedními zeměmi nebo regiony, což může usnadnit obchod, cestování a komunikaci. Delší denní světlo může mít pozitivní psychologický efekt na lidem, pomáhá snižovat sezónní deprese a zlepšuje náladu.

Mnoho dopravních prostředků má účinnější spotřebu paliva během denního světla, což může vést ke snížení emisí skleníkových plynů. Názory na efektivitu změny zimního a letního času jsou ale stále rozporuplné. Některé studie naznačují, že úspora energie není tak významná, jak by se mohlo zdát, a někteří lidé mohou pociťovat negativní účinky na zdraví v souvislosti se změnou času.

Každý stát nebo region má vlastní pravidla pro zavedení letního času, a některé země se rozhodly zrušit tuto praxi. Nakonec je rozhodnutí o změně času v rukou vlád a zákonodárců v daném státě.

Nejnovější zprávy