Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 21. září 2024

Svátek slaví Matouš, zítra Darina

Kupka: Blažkovo setkání s Nejedlým nešťastné, neřešili ale vládní politiku

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kupka: Blažkovo setkání s Nejedlým nešťastné, neřešili ale vládní politiku

ČTK

23. srpna 2023 13:20

Pavel Blažek /ODS/

Setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým bylo nešťastné ze symbolického hlediska. Neřešili spolu ale nic v souvislosti s vládní politikou či resortem spravedlnosti, řekl dnes novinářům před jednáním vlády místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka. Také podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) je kauza nešťastná a má obrovský symbolický význam, k personální změně ve vládě ale důvod nevidí.

Setkáním by se dnes měly zabývat i koaliční špičky při večerním jednání. Hovořilo se o formátu K15, v němž se politici budou zabývat konsolidačním balíčkem. Vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí a lidovecký předseda Marian Jurečka ale novinářům řekl, že by záležitost podle něj měli probrat pouze šéfové koaličních stran.

Jurečka předpokládá, že se debaty zúčastní i Blažek. Domnívá se, že by se ministr, a především spravedlnosti, neměl s takovými lidmi setkávat. Argument, že byla bouřka, a následné setrvání pět hodin v restauraci nepovažuje za dostatečný.

"Schůzka byla nešťastná z hlediska symbolického, o tom není sporu, ale nemá to žádný vliv na to, co by věcně Pavel Blažek jako ministr spravedlnosti řešil nebo co by řešil jakýkoli jiný vládní resort," řekl Kupka. Setkání podle něj skutečně bylo náhodné. Kupkovu podporu jakožto místopředsedy občanských demokratů Blažek má.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) míní, že podobné schůzky nejsou šťastné, nicméně jde podle něj o vnitřní záležitost ODS. Až si věc vydiskutuje a přijde s návrhem řešení, mohou se k tomu vyjádřit předsedové dalších stran, míní. Pokud by šlo o ministra za TOP 09, ve vládě by skončil, dodal.

Podle Beka je kauza maximálně nešťastná a má obrovský symbolický význam. Nemyslí si ale, že by byla důvodem pro výměnu ministra. "Situace je trochu odlišná od toho, kdyby ministr Blažek byl zapojen do nějaké kriminální kauzy," poznamenal. Věc má podle Beka symbolickou váhu zejména pro voliče koalice, postava Nejedlého je pro některé "rudým hadrem". "Na druhé straně zachovejme určitou střízlivost při posuzování personálních věcí ve vládě," dodal ministr.

"Politika je záležitost symbolů, jasných signálů směrem k veřejnosti, takže vzhledem k těmto záležitostem to považuji za nešťastné. Zároveň se asi nedá z jedné schůzky soudit, že je něco celkově špatně," řekl ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

Lídři koaličních partnerů ODS schůzku kritizovali, za nevhodnou ji označila předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová i vicepremiér, ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše byla schůzka "za hranicí vkusu". Jednat o ní podle ministra práce a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky chtějí také lidovci.

Premiér v pondělí řekl, že Blažek je připraven vysvětlit v koalici okolnosti setkání, zároveň uvedl, že pro něj je podstatné to, že šlo o náhodné setkání. Na odchod ministra z vlády by podle něj bylo, kdyby schůzka byla plánovaná. Za chybu Fiala považuje to, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého, a neodešel.

Blažek v pondělním vyjádření pro média uznal, že jeho setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. Omluvil se všem, kterých se zpráva o setkání dotkla. V pražské restauraci s Nejedlým strávil pět hodin. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která Prahu zasáhla.

Nejnovější zprávy