Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 21. září 2024

Svátek slaví Matouš, zítra Darina

Spor mezi ministry graduje. Blažek podal proti Rakušanovi žalobu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Spor mezi ministry graduje. Blažek podal proti Rakušanovi žalobu

Lenka Kučerová

6. září 2023 11:08

Vít Rakušan

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podal kompetenční žalobu proti ministru vnitra Vítu Rakušanovi. Informaci zveřejnil server Česká justice, který uvádí, že se jedná o spor týkající se toho, který z úředníků má pravomoc rozhodovat o otázkách týkajících se služebního poměru v případě, kdy příslušníci bezpečnostních složek přecházejí mezi různými bezpečnostními sbory.

Podle ministra Blažka není zákonem jasně stanoveno, kdo má kompetenci rozhodovat o záležitostech týkajících se služebního poměru v případech, kdy dochází ke změně zaměstnání příslušníků bezpečnostních složek mezi různými sbory.

Spor, který vyvolal kompetenční žalobu mezi ministerstvy, se týká konkrétně příslušníka policejního sboru, který před třemi lety přešel z pozice strážného ve Vězeňské službě k policii a nyní žádá o doplatek mzdy za dobu, kterou strávil v pohotovosti, ačkoliv tato doba byla určena pro přestávku na stravování.

Původní návrh na zahájení řízení nebyl směrován k samotnému policejnímu úředníkovi, ale k jeho bývalému nadřízenému ve Vězeňské službě, který se odmítl zabývat tímto případem a předal ho krajskému ředitelství policie. Tento spor mezi ministerstvy vnitra a spravedlnosti tak vznikl a vyostřil se.

Blažek nyní tvrdí, že tato nejistota představuje systémový problém, který se vyskytuje ve více případech, kdy dochází k přechodu více příslušníků mezi různými bezpečnostními sbory. Zákon podle něj nedává možnost, aby rozhodovalo více úředníků, a nestanoví konkrétně tuto pravomoc v případě přesunu mezi různými sbory. 

Nejnovější zprávy