Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 29. září 2024

Svátek slaví Michal, zítra Jeroným

Lékaři pokračují v protestech proti přesčasům! Odkládají se operace

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Lékaři pokračují v protestech proti přesčasům! Odkládají se operace

Andrea Malá

20. listopadu 2023 18:52

Lékaři, ilustrační fotografie.

Přes šest tisíc lékařů dalo výpovědi z přesčasů a budou tak chybět na směnách, uvedla dnes Česká lékařská komor (ČLK). Na některých odděleních protestují i všichni lékaři. V prosinci má být zajištěna akutní péče, odkládají se však stovky operací a tisíce ambulantních návštěv. 

Nemocnice do pondělí sestavovaly prosincové pracovní plány, rozpisy jsou ale velmi napjaté. V případě onemocnění lékaře či rodinného příslušníka mohou nastat situace, kdy akutní péče nebude zajištěna. Provoz bude výrazně omezený v pražských nemocnicích v Krči a Motole či v nemocnici v Hradci Králové.  

"Věříme, že společně dokážeme konečně pracovní podmínky v nemocnicích změnit. Že dokážeme učinit práci ve zdravotnictví více atraktivní. Že bude o medicínu větší zájem a že tedy bude zdravotní péče zajištěná nejenom v prosinci nebo v lednu, ale také v následujících letech. Že zkrátka bude mít pacienty kdo léčit," uvedl prezident ČLK Milan Kubek.

Jednání mají pokračovat zítra v rámci takzvané zdravotnické tripartity. "Avšak dokud pan profesor Válek nezačne brát situaci vážně a nepochopí, že jako ministr zdravotnictví je zodpovědný za dostupnost zdravotní péče, k dohodě nedojdeme," řekl Kubek.

"Vzhledem k tomu, že smysluplná dohoda s Ministerstvem zdravotnictví zatím není na obzoru, musíme nejenom my sami sebe, ale především naše pacienty připravit na výrazné omezení dostupnosti lékařské péče, ke kterému s největší pravděpodobností v prosinci dojde," dodal prezident komory. 

Nejnovější zprávy