Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 27. června 2024

Svátek slaví Ladislav, zítra Lubomír

Jak Robert Fico přežil atentát? Ošetřující lékař poprvé promluvil!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Jak Robert Fico přežil atentát? Ošetřující lékař poprvé promluvil!

Andrea Malá

20. června 2024 15:51

Robert Fico, předseda strany SMER - SD

Léčba slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po květnovém atentátu pokračuje. Podle přednosty kliniky anesteziologie a intenzivní medicíny banskobystrické nemocnice Jozefa Valkyho pomáhá při rychlém zotavování i přístup samotného politika, který sám chce a bojuje. 

"Kdyby to dopadlo jinak, než to dopadlo, neumím si ani moc představit, co by se pak na Slovensku dělo," řekl Valky slovenskému deníku Postoj. Fica ošetřoval dva týdny, než se premiér přesunul do domácího léčení v Bratislavě. Svůj tým pochválil za dobře odvedenou práci.

Lékař nicméně přiznal, že ho tížila zodpovědnost za život předsedy vlády. "Kdybych řekl, že jsme nebyli pod tlakem, tak bych lhal. Můj život na dva týdny přestal fungovat," poznamenal. Popsal také, že Ficovi bodyguardi personálu nijak nepřekáželi a dění sledovali oknem. 

Valky také ocenil, že o stavu prominentního pacienta informovali politici, zatímco lékaři se mohli starat o jeho zdravotní stav a neřešit nic jiného. Ozvali se mu přitom čeští kolegové, kteří se svého času starali o tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. "Řekli mi, že jediné, co nám závidí, je tato komunikace, protože pro ně to bylo tehdy neskutečně zatěžující," prozradil.

Doktor zmínil, že Fico nedostal žádnou speciální léčbu. "Léčba pana premiéra má pro nás jen takovou zkušenost, že jsme pana premiéra léčili a naštěstí se to povedlo," dodal. 

K atentátu došlo 15. května po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Specializovaný trestní soud v Pezinku v květnu poslal pachatele do vazby, je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra. Obviněného k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. 

Nejnovější zprávy