Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Fico: Členství Ukrajiny v NATO je zárukou třetí světové války. Za Putinem by rád jel taky

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Fico: Členství Ukrajiny v NATO je zárukou třetí světové války. Za Putinem by rád jel taky

Jana Procházková

11. července 2024 18:28

Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico známý svou podporou Moskvy vydal naléhavé varování poté, co západní aliance prohlásila, že cesta Ukrajiny k členství je „nezvratná“. Členství Ukrajiny v NATO by znamenalo záruku třetí světové války, prohlásil dnes. Dodal, že poslanci jeho strany ve slovenském parlamentu nepodpoří vstup Kyjeva do Aliance.

„Chápu přání Ukrajiny. Ale členství Ukrajiny v NATO je jen zárukou třetí světové války. Upřímně řečeno, i bez členství Ukrajiny v NATO nejsme od ní daleko, když se podíváme, jak některé vyspělé demokracie zatápí pod kotlem,“ řekl Fico v nahrávce, kterou zveřejnil na sociální síti.

Komentář předsedy slovenské vlády přišel jen pár hodin poté, co generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve středu označil cestu Ukrajiny do Aliance za „nezvratnou“. Na summitu ve Washingtonu členské země NATO včetně Slovenska přijaly společnou deklaraci, která slibuje pokračující podporu Ukrajině, která se již přes dva roky brání ruské vojenské invazi.

Ficova vláda po loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob. Fico dříve prohlásil, že strategie západních zemí ohledně Ukrajiny selhala a že Rusko nelze porazit v konvenční válce. 

Slovensko je členem NATO od roku 2004. Fico, který je od roku 2006 již počtvrté předsedou vlády, se zavázal zastavit vojenskou pomoc Ukrajině a prohlásil, že v hlavním městě Kyjevě není „žádná válka“. Píše deník Politico.

Dále uvedl, že by se rád připojil k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi při jeho návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Moskvě minulý týden.

Nejnovější zprávy