Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 29. června 2024

Svátek slaví Petr, Pavel, zítra Šárka

Smer ostře útočí: Politika se vkrádá do české policie! Gašpar: Myslí si, že jsme blázni?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Smer ostře útočí: Politika se vkrádá do české policie! Gašpar: Myslí si, že jsme blázni?

Jana Procházková

26. června 2024 21:17

Policie ČR, ilustrační fotografie

Vládní strana Smer vyjádřila nesouhlas s rozhodnutím české policie, která odmítla stíhat verbální projevy podporující atentát na premiéra Roberta Fica. Smer obvinil českou policii z politizace a vyjádřil zájem o reakci státního zastupitelství na toto rozhodnutí.

Tibor Gašpar, šéf parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost ze strany Smer, ve středu kritizoval českou policii, když prohlásil, že "politika se vkrádá do české policie" a že takové rozhodnutí nemůže obstát. Uvedl Štandard.

Gašpar upozornil na podobnost mezi českou a slovenskou právní úpravou týkající se schvalování trestných činů a zdůraznil, že taková slova mohou podněcovat k páchání zločinů. Dále poukázal na rozdílný přístup slovenské policie v podobných případech a zmínil příklad muže, který byl v superrychlém procesu odsouzen na tři měsíce nepodmíněně za své výroky před nemocnicí v Banské Bystrici, kde byl premiér po atentátu hospitalizován.

Také se odvolával na usnesení policie, která odmítla trestní stíhání za výrok o nutnosti zastřelit Fica. Policie uvedla, že si je vědoma tenké hranice mezi svobodou projevu a činy, které ji překračují, a které je třeba řešit prostřednictvím trestního práva jako krajního prostředku. Podle ní výrok spadá pod svobodu projevu zakotvenou v čl. 17 Listiny základních práv a svobod.

A kritizoval českou policii, jestli si myslí, že jsou blázni. Podle něj je nutné se důrazně ohradit a požadovat, aby česká policie přehodnotila svůj přístup k takovým výrokům. Dodal, že i v ČR je schválení trestného činu trestné s možným trestem odnětí svobody až na jeden rok.

Gašpar se zeptal, zda by česká policie reagovala stejně, kdyby se něco podobného stalo premiérovi Petru Fialovi.

Policie ČR na vyjádření Smeru na sociální síti X odpověděla, že postupuje v souladu s českým trestním zákoníkem a trestním řádem a nemůže se od nich odchýlit.

Advokát Jindřich Rajchl zveřejnil svou reakci na trestní oznámení za výrok podporující atentát na premiéra Fica, kde prohlásil, že "prase mělo být zastřeleno".

Na tiskové konferenci s prezidentem České republiky Petrem Pavlem byl prezident Peter Pellegrini dotázán na výroky Smeru o postupu české policie.

"Není na mně, abych to hodnotil," řekl Pellegrini. Uvedl, že po atentátu na premiéra Fica slovenská policie razantně uplatnila zákony proti schvalování trestných činů. Poukázal na nepodmíněné tresty za podporu atentátu.

Pellegrini chápe reakci slovenské politické scény, která kritizuje českou stranu za méně razantní postup vůči schvalování atentátu na Fica. "Chtěl jsem jen ukázat, jak jsme se s tím na Slovensku vypořádali," dodal.

Nejnovější zprávy