Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 24. září 2024

Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata

Lékaři se nestačili divit: Otrava cuketou zaskočila personál zlínské nemocnice!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Lékaři se nestačili divit: Otrava cuketou zaskočila personál zlínské nemocnice!

Andrea Malá

11. října 2023 16:42

Cukety, ilustrační fotografie.

Případ, jaký nepamatují, řešili zlínští lékaři z Krajské nemocnice T. Bati. Na jednotce intenzivní péče skončila čtyřiapadesátiletá pacientka, která se otrávila cuketou. Přesněji se jí přitížilo kvůli toxinu cucurbitacin, který se právě v cuketách může nacházet.

Na případ upozornila Česká televize poté, co pacientka, které je už nyní lépe, požádala o zveřejnění příběhu, aby sloužil jako osvěta.

Místní žena si cuketu připravila v kuchyni a zprvu si ničeho podezřelého nevšimla. "Po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá," popsala s tím, že jídlo přesto dojedla. Po pár hodinách došlo na bolesti břicha, křeče a průjem.

Zdravotní stav pacientky po přijetí v nemocnici byl podle lékařů dramatický. Prokázaly se těžký otok žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. "Pacientka byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná, až na chvíli ztratila vědomí," uvedl lékař Ilja Ryšavý. 

Doktoři však nemohli přijít na kloub původu potíží, pro jistotu nasadili širokospektrální antibiotika. Naštěstí se ošetřovaná žena svěřila, že snědla cuketu. "Skutečně jsme pak našli v internetové databázi několik popisů podobných případů otrav," dodal Ryšavý, podle kterého však šlo o ojediněle vážný případ. 

Nejnovější zprávy