Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Máme informace, že Prigožina zabil Putin, tvrdí Zelenskyj

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Máme informace, že Prigožina zabil Putin, tvrdí Zelenskyj

Lenka Kučerová

9. září 2023 21:42

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident

Podle posledního prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nemusela havárie letadla, ve kterém letěl Jevgenij Prigožin a další významní členové žoldnéřské Wagnerovy skupiny, být náhoda. Uvedla to stanice BBC na Telegramu.

Zelenskyj prohlásil, že má informace, které nasvědčují tomu, že "Putin zabil Prigožina". Dodal, že je na dně, jako člověk i jako politik, a že morálka Rusů po smrti vůdce wagnerovců poklesla.

Letadlo, ve kterém byl Prigožin, se zřítilo koncem srpna v Tverské oblasti, a příčina nehody dosud není známá. Některé spekulace naznačují, že letoun mohl být sestřelen nebo na jeho palubě mohla explodovat bomba.

Kreml sám připustil, že k nehodě letadla s Prigožinem a dalšími členy Wagnerovy skupiny mohlo dojít úmyslně, ale odmítl zapojení mezinárodních vyšetřovatelů do vyšetřování. 

Podle serveru Meduza existují indikace, že havárie letadla s Prigožinem mohla být zaviněna cizím faktorem. Na základě videozáznamů z místa havárie a svědectví očitých svědků, kteří hovoří o dvou explozích před pádem, existuje podezření, že letadlo mohlo být zasaženo střelou země-vzduch.

Obvyklou praxí je vypustit dvě rakety protivzdušné obrany proti jednomu cíli, aby se zvýšila šance na zásah. Některé trosky z havárie obsahují díry, které by mohly být způsobeny úlomky bojové hlavice rakety země-vzduch.

Zjištění, zda byla příčinou sestřelení raketa země-vzduch nebo exploze bomby, má politický význam. Pokud by byla raketa země-vzduch příčinou, pak by za sestřelení byla pravděpodobně odpovědná ruská armáda. V případě bomby by možnosti viny byly širší a mohli by být zapojeni i jiní aktéři.

Nejnovější zprávy