Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Pavel Prigožin se stal novým velitelem wagnerovců

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Pavel Prigožin se stal novým velitelem wagnerovců

Lenka Kučerová

1. listopadu 2023 22:37

Wagnerovci

Pavel Prigožin, syn zakladatele žoldnéřské skupiny Wagner, Jevgenije Prigožina, který zemřel v srpnu při leteckém neštěstí, se stal novým velitelem této žoldácké skupiny. Wagnerova skupina, proslavená svou účastí v konfliktech na Ukrajině, byla nedávno začleněna do ruské národní gardy, informují ruská média.

Pavel Prigožin byl jmenován velitelem jednotky národní gardy, do které přešli členové Wagnerovy skupiny po smrti Jevgenije Prigožina. Skupina také znovu spustila nábor nových členů. 

Po úmrtí Jevgenije Prigožina v srpnu se zdálo, že budoucnost pro členy Wagnerovy skupiny je nejistá. Někteří z nich odešli do Běloruska, zatímco jiní se podle různých zpráv vrátili do afrických zemí, kde se dříve účastnili různých konfliktů. V posledních týdnech bylo několik set členů Wagnerovy skupiny spatřeno v řadách různých ruských vojenských jednotek na východní frontě Ukrajiny.

Wagnerova skupina je ruská soukromá žoldnéřská organizace, která byla založena v roce 2014. Skupina byla pojmenována podle přezdívky zakladatele, Dmitrije Valeryeviče Utkina, který používal jméno "Wagner" podle svého oblíbeného hudebního skladatele Richarda Wagnera.

Tato skupina je známá svou účastí v různých ozbrojených konfliktech, zejména na východní Ukrajině, v Sýrii a v dalších regionech. Její členové jsou placení žoldáci, kteří bojují v zájmu ruské vlády a ruských korporací. Wagnerova skupina často působí v konfliktních oblastech, kde oficiální ruská armáda nemůže zjevně zasáhnout.

Skupina byla zapojena do různých vojenských operací, včetně bojů na východní Ukrajině, kde bojovala na straně proruských separatistů. V Sýrii byla nasazena k podpoře syrské vlády v boji proti povstalcům.

Wagnerova skupina je považována za stínovou organizaci s nejasnou strukturou a záznamy o jejích činnostech jsou často utajené. Její členové jsou většinou bývalí vojáci a veteráni, kteří jsou motivováni finanční odměnou za své služby.

Ruská vláda oficiálně nepotvrzuje svou spojitost s Wagnerovou skupinou, ačkoli existují důkazy naznačující, že má s organizací určité vazby a vztahy. Skupina operuje v tajnosti a mimo dosah mezinárodního práva a regulace.

Nejnovější zprávy