Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Wagnerovci podpoří nepřítele Izraele? Hizballáhu mají dodat obranné systémy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Wagnerovci podpoří nepřítele Izraele? Hizballáhu mají dodat obranné systémy

Lenka Kučerová

3. listopadu 2023 12:31

Wagnerovci

Spojené státy disponují informacemi, podle kterých chce ruská žoldnéřská Wagnerova skupina dodat libanonskému militantnímu hnutí Hizballáh systém protivzdušné obrany. Tuto zprávu přinesl americký deník Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované zdroje z USA.

Podle informací WSJ by měla skupina Vagner dodat Hizballáhu systém Pancir-S1, který kombinuje automatické kanóny a řízené střely země-vzduch, a to s cílem bránit se vzdušným hrozbám.

Nejmenovaný zástupce USA uvedl, že Washington zatím nepotvrdil faktickou dodávku tohoto systému. Američtí představitelé však sledují jednání mezi wagnerovci a Hizballáhem, který je podporován Íránem.

Plánuje se, že tento protivzdušný systém by měl být přes Sýrii dodán libanonským militantům, přičemž Rusko od roku 2015 poskytuje podporu prezidentu Bašáru Asadovi v sýrské občanské válce, jak uvádí WSJ.

Wagnerova skupina přešla pod kontrolu Kremlu po červnové vzpouře svého zakladatele Jevgenije Prigožina, který později zahynul při letecké nehodě. Na žádosti o komentář se Wagnerova skupina nevyjádřila.

Wagnerova skupina, proslavená svou účastí v konfliktech na Ukrajině, byla nedávno začleněna do ruské národní gardy pod velením Pavla Prigožina, syn zakladatele žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina.

Po úmrtí Jevgenije Prigožina v srpnu se zdálo, že budoucnost pro členy Wagnerovy skupiny je nejistá. Někteří z nich odešli do Běloruska, zatímco jiní se podle různých zpráv vrátili do afrických zemí, kde se dříve účastnili různých konfliktů. V posledních týdnech bylo několik set členů Wagnerovy skupiny spatřeno v řadách různých ruských vojenských jednotek na východní frontě Ukrajiny.

Wagnerova skupina je ruská soukromá žoldnéřská organizace, která byla založena v roce 2014. Skupina byla pojmenována podle přezdívky zakladatele, Dmitrije Valeryeviče Utkina, který používal jméno "Wagner" podle svého oblíbeného hudebního skladatele Richarda Wagnera.

Tato skupina je známá svou účastí v různých ozbrojených konfliktech, zejména na východní Ukrajině, v Sýrii a v dalších regionech. Její členové jsou placení žoldáci, kteří bojují v zájmu ruské vlády a ruských korporací. Wagnerova skupina často působí v konfliktních oblastech, kde oficiální ruská armáda nemůže zjevně zasáhnout.

Skupina byla zapojena do různých vojenských operací, včetně bojů na východní Ukrajině, kde bojovala na straně proruských separatistů. V Sýrii byla nasazena k podpoře syrské vlády v boji proti povstalcům.

Wagnerova skupina je považována za stínovou organizaci s nejasnou strukturou a záznamy o jejích činnostech jsou často utajené. Její členové jsou většinou bývalí vojáci a veteráni, kteří jsou motivováni finanční odměnou za své služby.

Ruská vláda oficiálně nepotvrzuje svou spojitost s Wagnerovou skupinou, ačkoli existují důkazy naznačující, že má s organizací určité vazby a vztahy. Skupina operuje v tajnosti a mimo dosah mezinárodního práva a regulace.

Nejnovější zprávy