Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Wagnerovci prosluli krutostí na Ukrajině, v Sýrii i Africe

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Wagnerovci prosluli krutostí na Ukrajině, v Sýrii i Africe

ČTK

24. srpna 2023 13:07

Prigožin a dva z Wagnerových vojáků v době vzpoury.

Výběr informací o ruské soukromé žoldnéřské Wagnerově vojenské společnosti (šéf žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin pravděpodobně zahynul ve středu při havárii letadla v Rusku):

- Wagnerova (v přepisu z ruštiny Vagnerova) armáda je ruská žoldnéřská organizace působící kromě Ukrajiny i v Sýrii, Iráku a několika zemích afrického kontinentu. U vzniku skupiny stál podle údajů Evropské unie bývalý pracovník ruské vojenské rozvědky GRU a podplukovník v záloze Dmitrij Utkin (který pravděpodobně také zahynul v letadle) přezdívaný po svém oblíbeném hudebním skladateli Richardu Wagnerovi (podle ruských okupačních úřadů na Ukrajině jeho volací značka Wagner posloužila jako pojmenování pro celou skupinu). Skupina je napojena na ruského miliardáře Jevgenije Prigožina blízkého Kremlu, který je od roku 2018 na sankčním seznamu USA a od roku 2020 na sankčním seznamu EU. Loni poprvé veřejně přiznal napojení na Wagnerovu skupinu, když v příspěvku na ruské sociální síti Vkontaktě uvedl, že ji v roce 2014 založil.

- V bojích na Ukrajině hráli wagnerovci významnou roli a nechvalně prosluli svou krutostí. Prigožin patřil k nejaktivnějším podporovatelům ruské agrese, často vyzýval k razantním akcím a Ukrajině vyhrožoval tvrdým postupem.

- Skupina se letos v červnu pokusila v Rusku o ozbrojenou vzpouru. V noci z 23. na 24. června Prigožin obvinil ruské vojenské velení z útoku na své muže a oznámil, že jich ruská armáda mnoho zabila, vyzval k odstranění armádních špiček. Jeho muži poté překročili hranice z Ukrajiny, kde se podíleli hlavně na bojích o město Bachmut, a obsadili veškerá armádní stanoviště a také letiště ve strategicky významném Rostově na Donu. Wagnerovci v čele s Prigožinem poté podnikli tažení směrem na Moskvu proti podle nich zkorumpovanému a neschopnému vedení ruské armády. Svůj pochod ještě ten den zastavili a stáhli se. Dohodu o stažení vyjednal běloruský vůdce Alexandr Lukašenko s tím, že Prigožin odejde do Běloruska.

- USA je letos v lednu označily za nadnárodní zločineckou organizaci.

- Už na konci roku 2021 EU uvalila sankce na několik žoldnéřů ze skupiny. Mezi potrestanými byl například Utkin spolu se dvěma dalšími členy, kteří se aktivně zapojili do bojů na východě Ukrajiny. Sankce se týkaly také náčelníka štábu skupiny Andreje Troševa, který se podílí na výcviku sil syrského autoritářského vládce Bašára Asada.

- Další wagnerovci byli potrestáni za účast na bojích v Libyi či porušování lidských práv. Za lidskoprávní zločiny se dostala na seznam i celá Wagnerova skupina, které je podle EU odpovědná za závažné porušování lidských práv na Ukrajině, v Sýrii, Libyi, Středoafrické republice, Súdánu a Mosambiku.

- Utkin, který byl podle petrohradského zpravodajského serveru Fontanka obdivovatelem nacistické třetí říše, nastoupil v roce 2013 do soukromé bezpečnostní agentury Moran Security Group. Poté vstoupil do takzvaného Slovanského sboru zaregistrovaného v Hongkongu, jehož úkolem byla ochrana ropných objektů v Sýrii. Z tohoto sboru v roce 2014 vznikla Wagnerova armáda.

- Wagnerova soukromá armáda v letech 2014 až 2015 působila v mezinárodně neuznaných separatistických útvarech na východě Ukrajiny - Doněcké a Luhanské lidové republice. Od podzimu 2015 se přemístila do Sýrie. Předpokládá se, že právě tato jednotka sehrála klíčovou roli při dobytí Palmýry z rukou teroristické organizace Islámský stát. Mnozí žoldnéři z této skupiny byli vyznamenáni ruskými řády a medailemi. V prosinci 2016 byl Utkin zaznamenán na slavnostní recepci v Kremlu, později se objevil jeho snímek spolu s prezidentem Vladimirem Putinem.

- Po loňském ruském útoku na Ukrajinu Rusko využilo žoldnéře k posílení svých jednotek na Ukrajině a tito vojáci sehráli ústřední roli v mnohých bojích, včetně dobytí Popasny, Lysyčansku či bitvy o Bachmut. Podle dostupných údajů utrpěli těžké ztráty.

- Skupina také najímala žoldnéře do bojů na Ukrajině ve věznicích v různých částech Ruska, trestancům slibovala po odsloužení určité doby v bojích propuštění z vězení. Hovoří se o desítkách tisíc vězňů.

- U Bachmutu byli wagnerovci podle zástupce Bílého domu i kvůli nerostům, v okolí se těží sůl a sádrovec. Spojené státy ruské žoldnéře již dříve obvinily ze zneužívání přírodních zdrojů ve Středoafrické republice, Mali, Súdánu i jinde. Údajně tak pomáhali Moskvě financovat válku na Ukrajině. Moskva to odmítla a označila za "protiruskou zlost".

- Přítomnost Wagnerovy skupiny byla zaznamenána i v Libyi a Středoafrické republice. Rusko to vždy popřelo. Mnoho nevládních organizací a novinářů ale nemá pochyby o tom, že Kreml využívá skupinu a její žoldnéře k prosazování svých zájmů. V Libyi podle OSN skupina podporovala armádu maršála Chalífy Haftara, který bojoval proti ústřední vládě, a zapojila se do porušování zbrojního embarga Rady bezpečnosti OSN. V Súdánu se údajně ruští žoldnéři podílejí na nezákonných aktivitách souvisejících s těžbou zlata. Agentura AP nedávno s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že o pomoc Wagnerovy skupiny požádala i junta v Nigeru, která zde koncem července provedla vojenský puč.

- Podle italského ministra zahraničí Antonia Tajaniho může velký příliv migrantů na jih Evropy souviset s působením wagnerovců v některých afrických zemích.

- Letos v březnu uvedla agentura Bloomberg, že Prigožin se chystá omezit operace svých žoldnéřů na Ukrajině, kde se jim kvůli mocenským sporům dostává čím dál tím menší podpory. Agentura dodala, že plánuje přesunout svou pozornost zpět do Afriky.

- Prigožin se počátkem června odmítl podřídit rozkazu ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, který nařídil všem žoldnéřským skupinám, oficiálně ruskými úřady označovaným za dobrovolnické oddíly, uzavřít do konce měsíce kontrakt s ministerstvem obrany.

- Po vzpouře se část wagnerovců stáhla do Běloruska, kde se někteří z nich přesunuli do blízkosti hranice s Polskem, část se podle dostupných informací rozhodla přejít pod vedení ministerstva obrany.

- Ruský prezident Putin podle mluvčího Dmitrije Peskova přijal pět dní po vzpouře žoldnéřů Prigožina v Kremlu, spolu s více než 30 dalšími lidmi z vedení skupiny a veliteli.

- Putin po vzpouře wagnerovců uvedl, že žoldnéře platil stát, hovořil o částce 86 miliard rublů (asi 20 miliard korun) od loňského do letošního května z ruského rozpočtu. Dalších 110 milionů rublů podle Putina ruský stát vyčlenil na "výplaty pojištění", což jsou podle médií příspěvky rodinám zemřelých wagnerovců. Dříve Moskva opakovaně tvrdila, že Wagnerova společnost není se státem nijak propojená. Putin později také řekl, že po neúspěšné vzpouře nabídl příslušníkům skupiny, aby dále bojovali na Ukrajině pod vedením svého "přímého" velitele, wagnerovce s přezdívkou Šedý. Prohlásil, že jím jmenovaný wagnerovec byl posledních 16 měsíců skutečným velitelem skupiny.

- Prigožin 21. srpna zveřejnil první video od vzpoury, které budilo dojem, že je v Africe. Na videu uvedl, že Wagnerova skupina dělá na všech kontinentech Rusko ještě větší a Afriku ještě svobodnější. Wagnerovci také podle Prigožina "plní úkoly, které jim byly stanoveny".

Nejnovější zprávy