Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Miloš Zeman: Slova plná respektu ke Schwarzenbergovi (†85)! Exprezident zavzpomínal

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Miloš Zeman: Slova plná respektu ke Schwarzenbergovi (†85)! Exprezident zavzpomínal

Andrea Malá

12. listopadu 2023 11:46

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Úmrtí Karla Schwarzenberga pochopitelně komentují i zástupci tuzemské politické scény. Kníže patřil k jejím polistopadovým velikánům, stejně jako Miloš Zeman. Jak moc zarmoutila dnešní smutná zpráva bývalého prezidenta? 

Připomeňme, že Zeman a Schwarzenberg se utkali v prvním i druhém kole přímé prezidentské volby na začátku roku 2013, přičemž zvítězil prvně jmenovaný politik. Na Pražském hradě byl nakonec až do letošního března, kdy jej vystřídal Petr Pavel.

"Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě a rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku. Naposledy jsme se nedávno setkali na jeho zámku v Dřevíči, a bylo to velice příjemné a milé setkání," napsal Zeman na facebooku.

Kníže byl příslušníkem české větve rodu Schwarzenbergů, která se v jeho deseti letech uchýlila po komunistickém převratu do emigrace v sousedním Rakousku. Schwarzenberg se vrátil domů až po sametové revoluci, kdy se z něj stal vedoucí kanceláře prezidenta Václava Havla. 

Sám se v politice začal angažovat až v novém tisíciletí. Nejprve byl senátorem, později poslancem, přičemž jeho mandát skončil až na podzim před dvěma lety, kdy definitivně odešel do důchodu. 

Předtím byl dvakrát ministrem zahraničí ve vládách Mirka Topolánka (2007 až 2009) a Petra Nečase (2010 až 2013), v druhém případě zastával i post místopředsedy vlády. V roce 2013 prohrál ve druhém kole přímé prezidentské volby s Milošem Zemanem. 

Schwarzenbergovi byl letos v říjnu propůjčen Řád Bílého lva občanské skupiny 1. třídy za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti politiky, který převzal na Pražském hradě jeho syn. V uplynulých dnech byl kníže kvůli zdravotním problémům letecky transportován do nemocnice ve Vídni.

Nejnovější zprávy