Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Módí: Summit G20 se shodl na závěrečné deklaraci včetně části o Ukrajině

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Módí: Summit G20 se shodl na závěrečné deklaraci včetně části o Ukrajině

Jana Procházková

9. září 2023 16:32

summit G20 v Dillí

Lídři skupiny G20 se v sobotu na summitu v Dillí dohodli na společném prohlášení, a to i přes značné názorové rozdíly ohledně války na Ukrajině. Oznámil to indický premiér Naréndra Módí. Oznámily světové agentury v čele s AFP a DPA.

Lídři se podle něj dohodli na deklaraci díky intenzivní práci a spolupráci, avšak konkrétní obsah této deklarace zatím nebyl zveřejněn.

Mezi významnými členy G20 existují zjevné názorové rozdíly týkající se ruského konfliktu na Ukrajině a také otázek spojených s klimatickými změnami. Tato diverzita názorů v minulosti komplikovala dosahování shody mezi členy tohoto vlivného mezinárodního fóra, jak zdůrazňuje agentura AFP. Nicméně jeden z hlavních pořadatelů letošního summitu v Dillí charakterizoval sobotní setkání jako nejambicióznější v historii G20, což naznačuje snahu překonat názorové rozdíly a hledat společné cesty k řešení globálních výzev.

Podle zdrojů z vyjednávacího prostředí, které informovaly agenturu DPA, se lídři dohodli na kompromisním formulování týkajícím se ruské invaze na Ukrajinu.

Nejnovější zprávy