Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Začíná summit G20 v Dillí. Co svět očekává, že ze setkání vzejde?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Začíná summit G20 v Dillí. Co svět očekává, že ze setkání vzejde?

Jana Procházková

9. září 2023 11:01

summit G20 (září 2023).

Dnes začíná v Dillí summit skupiny 20, na kterém se sešli světoví lídři, aby koordinovali politiku globální ekonomiky. Očekává se, že se ho zúčastní prezident Biden, ale čínský vůdce Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin tuto událost vynechají. Informaci přinesl The New York Times.

Co se týče hlavních bodů programu, zpravodajka Bílého domu Katie Rogersová zdůraznila, že Summit G20 je primárně zaměřen na otázky ekonomiky a zároveň poukázala na snahu hostitelské země představit potenciál a slib obrovské indické ekonomiky.

Nepřítomnost Si a Putina na setkání má významné důsledky. Na programu jednání se nachází pouze málo témat, která by se alespoň nepřímo týkala války na Ukrajině vyvolané Ruskem nebo poskytování ekonomické pomoci západním světem.

Vyhlídky na vydání společného komuniké, které by obsahovalo závazné prohlášení, jsou téměř nulové, protože Putin a Si by se museli pod takový dokument podepsat, čemuž se vyhnuli i loni. Zatímco Si se účastnil loňského summitu, domácí ekonomický tlak a napětí s Indií jsou pravděpodobnými faktory, které přispěly k jeho nepřítomnosti letos.

Jedním z klíčových očekávání z tohoto summitu je snaha prezidenta Bidena o posílení vztahů s indickým premiérem Módím, který je podle něj politicky stabilní a projevuje zájem o prohlubování strategických a ekonomických spojenectví.

Vzhledem k tomu, že Indie se nachází na křižovatce mezi Východem a Západem, bude zajímavé sledovat, jakým partnerem by mohla být v rámci zdůrazněného úsilí o zvládnutí vzestupu Číny.

Nejnovější zprávy