Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 18. května 2024

Svátek slaví Nataša, zítra Ivo

Na hranice se možná vrátí policejní kontroly. Německo připustilo možnost jejich obnovení

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Na hranice se možná vrátí policejní kontroly. Německo připustilo možnost jejich obnovení

Lenka Kučerová

23. září 2023 9:16

Státní hranice

Německo už se nebrání možnosti zavedení kontrol na hranici s Českou republikou a Polskem. Připustila to spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, která označila opětovné kontroly za pragmatický krok, ačkoliv se jim dříve sama bránila.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na síti X uvedl, že kvůli zhoršující se situaci na balkánské migrační trase budou německá a česká policie intenzivně spolupracovat v boji proti převaděčům.  

Doplnil, že všechny další kroky včetně případných kontrol na vybraných hraničních přechodech oba státy koordinují, o čemž jednal se svou německou kolegyní Nancy Faeserovou. "Policejní tým připravuje konkrétní opatření, další jednání se uskuteční v příštím týdnu," napsal.

Faeserová přitom kontroly odmítala jako neúčinné a v parlamentu opakovaně upřednostňovala namátkové kontroly. Podle serveru Die Welt ale v rozhovoru pro nedělní vydání listu Welt am Sonntag připustila, že by krátkodobé hraniční kontroly mohly být řešením.

Podle agentury AP by ale se ale nemělo jednat o jediný způsob kontrol. "Takové dodatečné kontroly musí být dobře zkombinovány se skrytým pátráním. Kvůli tomu jsme už posílili přítomnost spolkové policie na polské a české hranici," uvedla.

Podle ní si nelze namlouvat, že žadatele o azyl stacionární kontroly odradí. "Když někdo na hranicích o azyl požádá, musí být azylová žádost v Německu posouzena, to je daný právní závazek," dodala.

Obnovení kontrol na dlouhodobě požadují lídři některých spolkových zemí i Křesťanskodemokratické unie (CDU). Faeserová se ale domnívá, že rozhodující nadále zůstává ochrana vnějších hranic Evropské unie.

Přesto nepopřela i další kroky, jako jsou kontroly v sousedních státech. "Se Švýcarskem už máme skvělou spolupráci. Policisté mohou v těsné spolupráci s těmi švýcarskými provádět kontroly již na švýcarském území," řekla.

Podobnou spolupráci by si dokázala představit i s Českem, kdy by němečtí policisté mohli působit například ve vlacích, které odsud odjíždějí do Německa. 

Nejnovější zprávy