Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 29. června 2024

Svátek slaví Petr, Pavel, zítra Šárka

Nejsme černý pasažér, ale zodpovědný stát, řekl Fiala o Česku na Dnech NATO

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nejsme černý pasažér, ale zodpovědný stát, řekl Fiala o Česku na Dnech NATO

Andrea Malá

16. září 2023 12:52

Jana Černochová /ODS/ a Petr Fiala /ODS/

Česko není černým pasažérem spoléhajícím na pomoc ostatních členských zemí Severoatlantické aliance, ale zodpovědným státem, který bere svou bezpečnost vážně, řekl premiér Petr Fiala (ODS) během sobotní návštěvy probíhajících Dnů NATO. 

Fiala považuje za potřebné, aby se vyzdvihovala důležitost členství v NATO, protože aliance nabízí výjimečné bezpečnostní záruky. Česko podle něj pomáhá, kde je třeba. "Nemyslím tím jen válku na Ukrajině, účastníme se několika mírových misí, pomáháme bránit nebe nad východní Evropou, vysíláme záchranáře do míst postižených katastrofami, zachraňujeme lidské životy," vysvětlil.

Ministryně Jana Černochová (ODS) ohledně modernizace armády poznamenala, že je vyjednána smlouva na bojová vozidla pěchoty CV-90. Také se podařilo získat od Německa tanky Leopard 2A4. Fiala k tématu dodal, že na modernizaci se budou podílet i firmy z tuzemského obranného průmyslu. 

Na letišti v Mošnově už ve čtvrtek přistály tři americké letouny F-35. které budou sloužit jako jedna z hlavních atrakcí na víkendové přehlídce. Jejím mottem je "Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita".

V Česku se už tyto stroje americké produkce představili poprvé v roce 2021, kdy jako první možnost mohli návštěvníci vidět italskou F-35A Lightning na statické ukázce, a vloni došlo na průlet holandské F-35A. 

Nejnovější zprávy