Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 21. září 2024

Svátek slaví Matouš, zítra Darina

Nový objev vědců může pivo změnit k nepoznání. Pivaři budou nadšením bez sebe

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nový objev vědců může pivo změnit k nepoznání. Pivaři budou nadšením bez sebe

Lenka Kučerová

21. září 2024 14:30

Ilustrační foto

Pivo, prastarý nápoj známý po celém světě, má své nejpopulárnější zástupce v ležácích, které však nabízí pouze omezenou škálu chutí a vůní. To by se ale mohlo změnit díky novým kvasinkám vyšlechtěným za použití druhů objevených v Patagonii, uvádí studie publikovaná v časopise PLOS Genetics.

V roce 2023 se celosvětově vypilo více než 166 miliard litrů piva, a podle predikcí by v roce 2024 mohla spotřeba přesáhnout 170 miliard litrů, jak uvádí portál globalEDGE provozovaný Michiganskou státní univerzitou (MSU). Nejvíce oblíbeným druhem je světlý ležák, který vzniká spodním kvašením, při němž se kvasinky nachází na dně a pivo se stabilizuje při nízkých teplotách.

Podle serveru Phys.org tvoří ležáky více než 90 procent světového prodeje piva. Mají svěží chuť, ale kvůli omezenému počtu dostupných kvasinkových druhů nabízejí málo různorodých chuťových tónů. Tradiční ležákové kvasinky Saccharomyces pastorianus, které vznikly zkřížením kvasinek Saccharomyces cerevisiae a Saccharomyces eubayanus, byly vyšlechtěny před stovkami let a postupné zdokonalování omezilo jejich schopnost vytvářet rozmanité chutě.

Nová studie, kterou provedl mezinárodní tým vědců z Chile a Švédska, přináší inovaci v podobě nových ležákových kvasinek, vytvořených za použití kvasinek Saccharomyces eubayanus objevených v Patagonii v roce 2011. Výzkumníci vybrali tři kmeny, které jsou vhodné pro výrobu ležáků díky jejich schopnosti snášet nízké teploty, efektivně přeměňovat sladový cukr na alkohol a vytvářet unikátní vůně.

„Zkřížením divokých kvasinek s těmi používanými při vrchním kvašení jsme vytvořili nové ležákové kvasinky, které zachovaly výborné fermentační vlastnosti a zároveň přinesly nové chutě a aroma,“ uvedla Jennifer Molinetová, hlavní autorka studie z Universidad de Santiago de Chile. Nové kvasinky dodávají pivu kořeněnější vůni s výraznějšími tóny bylinek a hřebíčku.

Tento objev rovněž přispívá k rozšíření biodiverzity v pivovarnictví, čímž může odvětví ochránit před potenciálními hrozbami podobnými těm, kterým čelí pěstitelé banánů odrůdy Cavendish. Tato odrůda tvoří téměř polovinu světové produkce banánů a je ohrožena houbovou plísní, což by mělo vážné důsledky pro globální trhy, zejména v USA, Evropě, Číně a Indii. 

Nejnovější zprávy