Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 18. října 2024

Svátek slaví Lukáš, zítra Michaela

Pivaři si za pivo připlatí. České pivovary ohlásily zdražení

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Pivaři si za pivo připlatí. České pivovary ohlásily zdražení

Lenka Kučerová

2. října 2023 16:27

Ilustrační foto

Pivo na podzim zdraží. Tuzemské pivovary podle zjištění ČT24 ohlásily podzimní růst cen, a to zhruba o korunu za půllitr. Zvýšení cen tak nepotěší zejména restaurace a hospody, které po pandemii covidu bojují o každého návštěvníka.

Chování českých spotřebitelů se během posledního desetiletí značně proměnilo. Zatímco v roce 2010 byla konzumace piva v hospodách a doma zhruba stejná, nyní zhruba 70 procent lidí konzumuje pivo doma.

Vliv na to měla jak pandemie covidu, která uzavřela restaurace, tak i rostoucí ceny piva. Ty mají negativní dopady jak na hostinské, tak na zákazníky. Mnoho lidí se rozhodlo pít pivo raději doma, částečně kvůli ekonomické situaci a vysoké inflaci. 

Zatímco před čtyřmi lety stála půllitr čepovaného piva 40,50 korun, zatímco letos v létě byla již 54 korun. Situace se navíc jen tak nezlepší. Do ceny piva se může promítnout jak plánované zvýšení DPH, tak i růst cen, který ohlásily pivovary.

Plzeňský Prazdroj plánuje zvýšení o 5,7 procenta, což znamená korunu navíc za půllitr čepovaného piva a padesát haléřů za balené pivo. Bernard podle České televize zvažuje zvýšení cen o korunu v restauracích, a Budějovický Budvar uvažuje o zdražení o korunu v hospodách a padesát haléřů v obchodech.

Nejnovější zprávy