Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Odplata nebo začátek války? USA zaútočily v Iráku a Sýrii. Írán prozatím byl ušetřen

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Odplata nebo začátek války? USA zaútočily v Iráku a Sýrii. Írán prozatím byl ušetřen

Jana Procházková

3. února 2024 6:19

Bombardér Rockwell B-1 Lancer

V pátek večer zahájily Spojené státy letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou reakcí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Letecký útok zasáhl celkem 85 cílů, s hlavním zaměřením na íránské revoluční gardy a jednotky Quds, které operují v zahraničí. Cílem útoku byly také milice podporované Teheránem. Údery byly podle serveru BBC provedeny pomocí 125 přesných střel, které byly odpáleny z dálkových bombardérů s odletovými základnami ve Spojených státech.

Letecký útok byl zaměřen na velitelská, zpravodajská a řídící centra, odpalovací zařízení, sklady raket, sklady dronů, munice a logistická zařízení. Tato bombardování trvala přibližně půl hodiny, přičemž tři se uskutečnily v Iráku a čtyři v Sýrii. V důsledku útoků v Sýrii byly hlášeny oběti a zranění.

Byl proveden jako odveta za nedělní útok íránského dronu na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, při kterém zahynuly tři osoby a desítky byly zraněny. I přesto, že milice spojené s Íránem provedly od začátku konfliktu mezi Izraelem a Hamásem přes 160 útoků na americká vojenská zařízení, teprve tento útok způsobil první americké oběti. Odpovědnost za odvetu byla přijata krátce poté, co byly ostatky obětí převezeny do Spojených států a prezident Joe Biden se účastnil pietní akce, jak uvedla CNN.

"Naše reakce začala dnes. Bude pokračovat v časech a na místech, které si sami zvolíme," oznámil v pátek večer našeho času americký prezident. USA "neusilují o konflikt na Blízkém východě ani kdekoli jinde na světě", ale pokud někdo ublíží Američanovi, dočká se odpovědi, sdělil varování americký prezident.

Letecké bombardování provedené v pátek je pouze počátek a předzvěst možné další akce. Přímý útok na Írán však není podle CNN aktuálně na pořadu dne, ačkoli někteří představitelé republikánů volají po tvrdším postoji.

Írán zatím nereagoval na páteční útok, ale dle Reuters v předchozích dnech stáhl ze Sýrie vysoké důstojníky islámských gard. V oficiálním prohlášení uvedl, že nezahájí válku, ale bude tvrdě odpovídat na každý pokus zastrašit ho.

I když Spojené státy nezasáhly žádné místo přímo na území Íránu, napětí na Blízkém východě se podle agentury stupňuje.

Nejnovější zprávy