Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Omezení dodávek zbraní dělá z Ukrajinců mučedníky, varoval papež František

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Omezení dodávek zbraní dělá z Ukrajinců mučedníky, varoval papež František

Lenka Kučerová

25. září 2023 9:33

papež František Video

Papež František kritizoval obchodování se zbraněmi v kontextu ukrajinské války a zdůraznil, že není správné hrát si s utrpením Ukrajinců. Reagoval tak na otázku, zda cítí frustraci kvůli tomu, že jeho snahy o mír zatím nepřinesly úspěch. 

"Při pohledu na utrpení těchto lidí bychom neměli hrát s jejich osudem. Měli bychom jim pomoci nalézt řešení... Vidím, že některé země nyní omezují dodávky zbraní Ukrajině, což je proces, ve kterém se Ukrajinci stávají mučedníky, a to není správné," prohlásil papež.

Tímto výrokem papež naznačil, že některé země se mohou pokoušet vyjádřit podporu Ukrajině tím, že jí poskytnou zbraně, ale poté se mohou od svých závazků stáhnout.

Tím pravděpodobně odkazoval na stanovisko polského premiéra Mateusze Morawieckého, který nedávno oznámil, že Polsko přestane dodávat vojenskou pomoc Ukrajině, protože se samo přezbrojuje.

Morawiecki později zdůraznil, že jeho vláda zastavila vývoz zbraní pouze dočasně a to kvůli současné situaci. V budoucnu by se toto rozhodnutí mohlo změnit.

Poté, co Polsko oznámilo, že přestane poskytovat zbraně Ukrajině, se ale napětí mezi oběma zeměmi zvýšilo. Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy byla interpretace slov premiéra Morawieckého špatná a týkala se pouze nových dodávek zbraní.
 

Nejnovější zprávy