Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Pavel se brání, že s podpisem důchodové novely neotálel. Lidí se opět zastal

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Pavel se brání, že s podpisem důchodové novely neotálel. Lidí se opět zastal

Andrea Malá

4. září 2023 14:01

Petr Pavel

Prezident Petr Pavel se nedomnívá, že by otálel s podpisem novely zákona, která upravuje valorizace a zpřísňuje podmínky odchodu do předčasného důchodu. Fialova vláda chtěla, aby změny platily od září, avšak hlava státu podepsala předpis až v pátek 1. září. 

Pavel už dříve sdělil své výhrady k některým prvkům důchodové novely, přičemž ministerstvo práce a sociálních věcí na ně o uplynulém víkendu reagovalo. Jurečkův úřad ale zdůraznil, že si velmi váží prezidentova podpisu a jeho podpory úsilí o snížení budoucího deficitu mezi příjmy z pojistného a výdaji na důchody.

Prezident dnes řekl, že Fialův kabinet měl podle něj postupovat podle takového harmonogramu, který by umožnil všem aktérům procesu využít všechny lhůty na posouzení. Sám má na prostudování každého zákona patnáct dní. 

"Já jsem ji podepsal ještě před polovinou tohoto termínu. Pokud mi někdo chce vyčítat, že jsem váhal, pak by se měl podívat na celý ten harmonogram a uvědomit si, že novela v Senátu ležela třeba měsíc, u mě necelý týden," uvedl v pondělí podle České televize.

Hlava státu vyčítá vládě, že lidé nebyli včas a dostatečně informováni o chystaném zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. "Lidé by přece měli mít možnost nejenom se s tím seznámit, ale také si zvážit, jestli a za jakých podmínek se jim vyplatí žádat o předčasný důchod," poznamenal. 

Fiala a spol. měli podle Pavla spustit intenzivní informační kampaň. "Aby lidé, kterých se to týká, věděli, do čeho jdou, tedy jestli se jim vyplatí, nebo nevyplatí o předčasný důchod žádat," uzavřel celou věc.

Nejnovější zprávy