Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Jurečka kontra Pavel: Jde o důchody. Ministr vysvětlil prezidentovi změny

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Jurečka kontra Pavel: Jde o důchody. Ministr vysvětlil prezidentovi změny

Andrea Malá

3. září 2023 9:55

Marian Jurečka

Česko zažilo turbulentní dny, kdy prezident rozhodoval o osudu důchodových změn. Nakonec je Petr Pavel podepsal, ale se zpožděním oproti vládním plánům. Není proto divu, že se ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Marianem Tureckou (KDU-ČSL) rozhodlo reagovat na výtky hlavy státu. 

Co se mění? Pravidelné valorizace má nově místo těch mimořádných doplňovat dočasný příspěvek, který se odvozuje od průměrného starobního důchodu v jednotné pevné částce ve výši 30 procent růstu cen. Procentní výměra v takových případech stoupne o dalších 30 procent růstu cen. Toto zvýšení bude zohledňováno při řádných lednových valorizacích. 

Vláda také zpřísnila podmínky předčasných penzí. Lidé do nich nově budou odcházet nejprve tři roky před dosažením důchodového věku, a to za předpokladu získání doby pojištění 40 let. Počítá se rovněž s vyšší intenzitou krácení procentní výměry. 

Jurečka se pozastavil například nad Pavlovým výrokem, že úprava mimořádných valorizací nepovede k fiskální konsolidaci. Šéf lidovců zmínil, že až loňský případ odhalil, jak málo dostanou přidáno lidé s nízkým důchodem. "To jde však zcela proti smyslu mimořádné valorizace, kdy je zapotřebí se nejvíce postarat o ty, jejichž příjem vlivem inflace přestává stačit k tomu, aby mohli důstojně žít," vysvětlil

Ministerstvo podotklo, že přínos novely je hlavně v trvalé úpravě řádných valorizací. Snižuje se totiž podíl reálných mezd na třetinu a ruší se režim hodnocení dvou indexů, kdy se dosud do navýšení promítal ten vyšší z nich. Vrací se tak mechanismus, který fungoval před rokem 2018. Úřad trvá na tom, že penzisté budou dostatečně ochráněno proti nárůstu cen. 

Ministr je přesvědčen, že novela povede k tomu, že se nebude dále prohlubovat rozdíl mezi lidmi s nižším a vyšším příjmem. Resort vyjádřil nesouhlas i s vyjádřením, že Češi nebyli včas informováni o termínu zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Dodal však, že si váží prezidentova podpisu pod novelu. 

Nejnovější zprávy