Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Češi přiznali strach z Fialova úsporného balíčku! Šetří, kde se dá, na dětech jim ale stále záleží

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Češi přiznali strach z Fialova úsporného balíčku! Šetří, kde se dá, na dětech jim ale stále záleží

Andrea Malá

2. září 2023 9:12

České bankovky, ilustrační fotografie.

Vládou navrhovaného konsolidačního balíčku se obává většina Čechů, konkrétně 81 procent dotázaných. Nejvíce jim přidělává vrásky navyšování DPH u některých produktů. Lidé proto šetří, nejčastěji s energiemi a na potravinách. 

Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments, která jeho závěry zveřejnila na webu. Z oblasti daňových změn také uvedlo 45 procent dotázaných, že se obává zvýšení daně z nemovitosti. Pětině respondentů se nepozdává snížení podpory stavebního spoření. 

"Konsolidační balíček vnímá mnoho Čechů jako další věc, se kterou se musí finančně vyrovnávat. 8 z 10 respondentů stále vnímá dopady inflace na své finance. V průběhu letošního roku také doznívá energetická krize. Vládní balíček tak pro ně představuje další zásah, který se projeví na jejich peněžence. Celkem 36 % respondentů dále uvedlo, že v důsledku aktuální výše inflace uvažují nad lépe placenou prací," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Lidé naopak vnímají zlepšení situace na trhu s energiemi, jejich ceny znervózňují stále méně lidí. Za hlavní důvod finančních obav označilo 46 procent respondentů vysokou inflaci. Podobný podíl osob se v polovině loňského roku strachoval dopadů energetické krize, nyní je takových lidí jen čtvrtina z celkového počtu. 

Češi také přehodnocují každodenní aktivity, konkrétně návštěvy restaurací, předplatné médií a streamovacích služeb či koníčky. "Pozitivní je to, že stále jen malé procento Čechů šetří na svých dětech. Pouze 5 % respondentů uvedlo, že šetří na školní výbavě svých dětí, na volnočasových aktivitách svých dětí poté šetří pouze 7 % Čechů," konstatoval Jáč. 

Strach o úspory mají dvě třetiny oslovených, jako nejčastější řešení se jeví převod prostředků na lépe úročený spořicí nebo termínovaný účet. "Změna v zacházení s úsporami, majetkem a finančními prostředky obecně je rozhodně cestou, která může Čechům pomoci minimalizovat dopad inflace," dodal finanční ředitel společnosti Generali Investments CEE Marek Beneš.

Nejnovější zprávy