Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Policie objasnila vraždu v Jevanech: Specializovaní psi našli tělo na Slapech!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Policie objasnila vraždu v Jevanech: Specializovaní psi našli tělo na Slapech!

Andrea Malá

8. září 2023 8:48

Policie České republiky, ilustrační fotografie.

O pražské kriminálce vznikl seriál, a úspěšný pod názvem Případy 1. oddělení. Nyní oznámila státní policie její další úspěch. Kriminalistům se podařilo po půl roce objasnit vraždu ženy, která byla od února pohřešovaná. Tělo bylo nalezeno na Slapech v hloubce 44 metrů. 

Policie o případu informovala v tiskové zprávě. K vraždě došlo začátkem února ve vile v Jevanech u Prahy, kde devětatřicetiletý muž zavraždil poškozenou, která zde žila s ním a jeho otcem. Rozřezaného těla se následně zbavil tím způsobem, že jej v zatížených pytlech hodil z mostu do Slapské přehrady. 

"Vše začalo oznámením o pohřešování poškozené, která se přestala ozývat obchodnímu partnerovi, což bylo neobvyklé. Kriminalisté prvního policejního obvodu proto začali pohřešovanou hledat. Případ si od nich pak převzali kolegové z oddělení vražd a postupem času začaly zjišťovat podezřelé souvislosti, mezi kterými byly i pochybné výpovědi partnera pohřešované a jeho syna. Také zjistili, že z jejího účtu zmizel jeden a půl milionu korun," uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Jakmile měla policie na podezřelého nabito, přikročila k jeho zadržení, které proběhlo ve sklepě již zmíněné vily za pomoci zásahové jednotky. Muži bylo sděleno obvinění ze čtyř trestních činů. Tím nejzávažnějším je vražda ze zištného důvodu, kdy mu v případě odsouzení hrozí patnáct až dvacet let odnětí svobody nebo výjimečný trest.

Unikátní byl podle policie způsob identifikace místa, kde se nachází tělo. Přesně ho označili služební psi Pita a Akim, specialisté na vyhledávání mrtvol, kteří je dokáží najít, i když jsou ukryté několik desítek metrů pod hladinou.

"Celé to probíhá tak, že psi se svým psovodem pátrají ze člunu na vodní hladině a jsou schopni označit místo, kde se mrtvola nachází. Místo pak označí hlasitým štěkáním přesně, jak se stalo v tomto případě. V této souvislosti je třeba také zmínit, že čeští psi jsou podle všeho jediní na světě, kteří dokáží najít mrtvolu pod hladinou v takové hloubce," popsal Daněk.

Další novinkou byla speciální technika lidí z odboru speciálních potápěčských činností, kteří za pomoci sonaru Kongsberg detekovali místo nálezu těla. Vytipovaná oblast byla následně prozkoumána dronem středočeských policistů, který je určený pod vodní hladinu. Při potvrzení nálezu ostatků byl pod hladinu vyslán brněnský potápěč, který tělo vyzvedl nad hladinu.

Nejnovější zprávy