Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

POVODNĚ v Česku mají PRVNÍ OBĚŤ! Existují obavy, že voda vzala život dalším lidem

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

POVODNĚ v Česku mají PRVNÍ OBĚŤ! Existují obavy, že voda vzala život dalším lidem

Andrea Malá

16. září 2024 9:50

Povodně, ilustrační fotografie.

Současné rozsáhlé záplavy si vyžádaly první oběť. V řece Krasovka na Bruntálsku utonul jeden člověk a policie nyní eviduje sedm pohřešovaných. Informaci dnes v Českém rozhlasu Radiožurnál (ČRo) potvrdil policejní prezident Martin Vondrášek. Dosud bylo známo, že jsou pohřešováni čtyři lidé.

„Evidujeme sedm pohřešovaných,“ uvedl Vondrášek. „Jeden pohřešovaný po skoku do řeky Otavy, jeden senior z domu seniorů v Kobylé nad Vidnavkou a jeden člověk po pádu do vody v Krnově. Co se týče obětí, bohužel máme utonulého v řece Krasovka na Bruntálsku,“ doplnil.

Vondrášek také připomněl tři pohřešované z auta, které v sobotu spadlo do rozbouřené vody v obci Lipová-lázně na Jesenicku, a čtyřiapadesátiletého muže, který v sobotu spadl do rozvodněného Jankovického potoka v Jankovicích na Uherskohradišťsku.

Od začátku povodní v České republice bylo také evakuováno více než 10 500 osob, uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Několik stovek lidí bylo také zachráněno.

„Je důležité rozlišovat mezi evakuací a záchranou. Evakuace je proces, kdy je člověk potenciálně ohrožen, zatímco záchrana nastává, když mu hrozí bezprostřední nebezpečí,“ vysvětlil Vlček. „Často se vracíme na místa, kde lidé nejprve odmítli preventivní evakuaci, a pak je musíme zachraňovat,“ dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzvali občany, aby dodržovali výzvy k evakuaci. V Karlovicích aktuálně zasahuje vrtulník, který zachraňuje obyvatele z domů, kde odmítli evakuaci, uvedl Rakušan na tiskové konferenci po jednání Ústřední povodňové komise. 

Podle Rakušana je preventivní evakuace lepší než čekat na zásah záchranářského vrtulníku za nepříznivých podmínek, protože záchranáři mají mnoho dalších kritických míst, kde je jejich přítomnost potřeba.

Fiala opakovaně apeloval na občany, aby poslouchali pokyny starostů, hasičů a záchranářů a neriskovali. Zároveň uvedl, že se pohřešuje několik lidí, ale aktuální informace o jejich pátrání nemá. „Situace je velmi nebezpečná a není možné ji zlehčovat. Setkáváme se s případy, kdy lidé odmítají evakuaci, která je ale nařizována jen v případech, kdy je to skutečně nezbytné,“ řekl Fiala.

Rozsáhlé evakuace proběhly v Krnově, Opavě, Českém Těšíně a Bohumíně. Rakušan upozornil, že další evakuace budou pravděpodobně nutné i v jiných ohrožených oblastech. Hasiči, policie a záchranáři mají jako prioritu záchranu životů, řekl Rakušan a dodal, že materiální pomoc pro odříznuté oblasti bude doručena co nejdříve.

Nejnovější zprávy