Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

Povodně vytopily Opavu. Dálnice D1 stojí, probíhají evakuace

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Povodně vytopily Opavu. Dálnice D1 stojí, probíhají evakuace

Lenka Kučerová

15. září 2024 8:31

Voda se valí korytem řeky Moravy v Olomouci. (14.9.2024)

V noci dále stoupaly hladiny řek, nejdramatičtější situace je v Moravskoslezském kraji a na severu Olomouckého kraje. Problémy způsobují rozvodněné řeky i na jihu Čech. Na Prachaticku přetekla v noci hráz vodní nádrže Husinec. Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Řeka Opava neustále stoupá a v Opavě byla již v sobotu vyhlášena evakuace sídliště Kateřinky.

Krnovská radnice nařídila evakuaci Dolního Kostelce a dalších třinácti ulic, což se týká tisícovky lidí. Podle sobotních údajů bylo v Moravskoslezském kraji evakuováno zhruba 3000 osob. V neděli může dojít k evakuacím také v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku či v Rajhradicích a Opatovicích na Brněnsku. Déšť má na severovýchodě republiky trvat minimálně do pondělí.

V Opavě se rozvodněná řeka Opava dostala mezi domy sídliště Kateřinky. Hasiči zde zasahují s pomocí člunů a evakuují obyvatele, kteří stále neopustili své domovy. Průtok na řece Opavě překročil stoletou hodnotu a očekává se, že podobné překročení stoletých vod nastane i na dalších místech – na řece Odře v Ostravě-Svinově, Opavici v Krnově a dalších úsecích Opavy. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové může být na Odře v Bohumíně překročena stoletá hodnota průtoku.

„Na mnoha místech již dochází k ohrožení obydlí a očekáváme další zhoršení situace, které zasáhne i dolní úseky jednotlivých povodí. Evakuace probíhají podél Opavice v Městě Albrechticích, podél řeky Opavy v Krnově, Opavě, Kravařích a dalších desítkách obcí. Začala evakuace Českého Těšína na Olši a připravuje se evakuace v Ostravě a Bohumíně,“ uvedla mluvčí pro Novinky.cz.

Voda u Ostravy zatopila i dálnici D1. „Dálnice je uzavřena v obou směrech mezi 370. a 365. kilometrem kvůli zaplavení,“ potvrdila policejní mluvčí Eva Michalíková. Objízdná trasa vede přes Ostravskou ulici.

Na dálnici jsou však i další problémy – kvůli množství vody je od soboty uzavřen Klimkovický tunel.

Povodně způsobily komplikace nejen na silnicích, ale i na železnici. Řeka Bělá odřízla v noci severní část Olomouckého kraje. Voda podemlela hlavní silnici I/44, která spojuje Jeseník s Českou Vsí, Písečnou a Mikulovicemi.

Česká Ves, která má asi 2500 obyvatel, je nyní odříznutá od zbytku světa. Povodeň přerušila i provoz na železniční trati mezi Olomoucí a Ostravou. Dálnice D1 v Ostravě zůstává uzavřena kvůli záplavám ve Svinově.

Nejnovější zprávy