Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Přezutí na zimní pneumatiky je za určitých podmínek povinné. V případě nehody hrozí problémy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Přezutí na zimní pneumatiky je za určitých podmínek povinné. V případě nehody hrozí problémy

Lenka Kučerová

1. listopadu 2023 15:15

Výměna pneumatik

S příchodem listopadu nastal čas připravit své auto na zimní období. Jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat pro bezpečnost na silnicích během zimních měsíců, je přezout na zimní pneumatiky. Přechod na zimní pneumatiky by přitom měl být pravidlem, ne výjimkou.

Zimní pneumatiky jsou navrženy tak, aby lépe zvládaly chladné teploty a sníh. Mají měkčí gumovou směs, která zajišťuje lepší trakci na chladném povrchu, což znamená, že lépe drží na sněhu a ledu. To vám dává větší kontrolu nad vozidlem a snižuje riziko smyku.

Pneumatiky tak umožňují rychleji zastavit na zasněžené nebo kluzké vozovce. Mají speciální dezén, který zvyšuje adhezi na povrchu a pomáhá snižovat riziko nehod. V mnoha zemích jsou proto zimní pneumatiky během zimních měsíců povinné. 

V Česku platí povinnost používat zimní pneumatiky již několik let. Zákonem stanovené období mezi 1. listopadem a 31. březnem má však svá specifika. Řidič má povinnost použít zimní pneumatiky, pokud se na komunikaci nachází sníh, led nebo námraza, nebo v případě, že lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat sníh, led nebo námrazu na vozovce.

Zimní gumy v období od začátku listopadu do konce března jsou na některých komunikacích povinné. Přikazuje je dopravní značka a jedná se o problematické úseky se zvýšeným rizikem výskytu sněhu, ledu nebo námrazy.

V případě nepřezutí se vystavujete nejen riziku nehody, ale i zamítnutí plnění ze strany pojišťovny. U nehod, kde prokazatelně sehrály roli letní nebo sjeté zimní pneumatiky, mohou pojišťovny krátit plnění u havarijních pojistek.

Alternativou k zimním pneumatikám jsou celoroční pneumatiky, označované také jako univerzální. Ty jsou kombinací zimních a letních pneumatik a jsou ideální do míst s malou nadmořskou výškou, kde je zima mírnější, případně do městských podmínek.

Při jejich používání odpadá povinnost výměny pneumatik, je ale třeba počítat s mírně vyšší cenou oproti běžným pneumatikám. Celoroční pneumatiky dovoluje zákon o provozu na pozemních komunikacích používat i v období, kdy jsou povinné zimní, pokud mají minimální hloubku dezénu 4 mm.

Nejnovější zprávy