Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Rusové dostali stopku v další zemi. Autem se už nepodívají do čtyř států

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rusové dostali stopku v další zemi. Autem se už nepodívají do čtyř států

Lenka Kučerová

15. září 2023 18:12

Ilustrační foto

Finské úřady rozhodly o zavedení zákazu vjezdu do země pro vozidla s ruskými registračními značkami. Pro vozidla, která jsou již ve Finsku, platí povinnost opustit Finsko do šesti měsíců. Výjimku budou mít občané EU trvale pobývající v Rusku a jejich rodinní příslušníci. Tímto krokem se Finsko připojilo k Estonsku, Litvě a Lotyšsku, které také zakázaly vjezd automobilům s ruskými registračními značkami na své území. 

Zákaz byl zaveden jako součást sankcí Evropské komise v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Restrikce se vztahuje na všechny vozidla s ruskými registračními značkami, bez ohledu na to, zda jsou určena pro osobní nebo služební účely.

Estonsko přijalo tuto opatření poté, co to udělala Litva a Lotyšsko. Zákaz platí pro všechny majitele a uživatele ruských vozidel bez ohledu na důvod jejich pobytu v Estonsku nebo v EU.

Při překročení hranic majitelé těchto vozidel budou muset vrátit se zpět do Ruska nebo vozidla na hranicích opustit a pokračovat bez nich. Nyní se země snaží najít řešení pro ruská vozidla, která již jsou na jejich území. 

Restrikce týkající se zákazu dovozu různých věcí z Ruska, včetně osobních automobilů, byly uvaleny několik měsíců zpět. Nedávno byly upřesněny, aby se zajištěno jejich uplatňování v členských státech EU.

Komise však dosud neposkytla konkrétní informace o osudech ruských vozidel, která již jsou na území EU. Rusko a jeho občané označili tato opatření za rasistická a rusofobní. 

Nejnovější zprávy