Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Rusko se zřejmě chystá zaútočit na NATO, varují analytici

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rusko se zřejmě chystá zaútočit na NATO, varují analytici

Jana Procházková

10. října 2023 9:49

Admiral Kuzněcov

Zpráva o přesunu ruských vojenských jednotek k hranicím s Finskem a Pobaltím by mohla naznačovat přípravu na útok na země NATO a nebo na provokaci. Pokud by se přesun ruských vojsk skutečně potvrdil a znamenalo by to přípravu na vojenský konflikt se Severoatlantickou aliancí (NATO), varují analytici. 

Ruské ministerstvo obrany připravilo přesun Severního loďstva do obnoveného Leningradského vojenského okruhu. Analytici z Institutu pro studium války (ISW) tvrdí, že právě znovuustavení tohoto distriktu na západě znamená přípravu na konflikt s pobaltskými státy a celou Aliancí. Na situaci upozornil web TN.cz

"Okruh je určený k vedení války ve specifickém dějišti vojenských operací. Má hlavní dvě místa působení – pobaltské země a Finsko. Aby měl okrsek dostatek jednotek, musí být vojensky nasycen," vysvětlil na telegramu vojenský analytik Jurij Fedorov.

Na to, až se do staronového okruhu jednotky dostanou, si ale bude muset Rusko počkat. Vojáci totiž momentálně bojují na Ukrajině. "Zůstalo jich asi 20 procent a nejsou bojeschopné," upozornil Fedorov.

Ruská armáda čelí výzvám a změnám po náročných bojích na Ukrajině. Analytikové zdůrazňují, že moderní výzbroj armády se postupně snižuje a konflikt na Ukrajině odhalil několik slabých míst. "Rusko bude pravděpodobně usilovat o rekonstrukci svých ozbrojených sil, které by byly schopny vést válku v Evropě, jak s Ukrajinou, tak i s NATO," varoval jeden analytik.

Zprávy o přesunu ruských vojenských jednotek k hranicím s Pobaltím naznačují možnost útoku na Severoatlantickou alianci (NATO) právě v této oblasti. Podle estonské kontrarozvědky je Pobaltí podle Kremlu nejzranitelnější částí NATO, upozornil magazín Newsweek.

Leningradský vojenský okruh spojili Rusové s Moskevským vojenským okruhem a Baltským i Severním loďstvem v roce 2010. Loni se ale rozhodli, že jej opět vyčlení. Na dotazy novinářů, jestli jde o přípravu na boj s NATO, Kreml neodpověděl. Nevyjádřila se ani Aliance.

Nejnovější zprávy