Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 4. října 2024

Svátek slaví František, zítra Eliška

Putinovo Jednotné Rusko údajně zvítězilo ve volbách v anektovaných oblastech. Volby provázely podvody

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putinovo Jednotné Rusko údajně zvítězilo ve volbách v anektovaných oblastech. Volby provázely podvody

Lenka Kučerová

11. září 2023 10:13

Krym

Ruská vládnoucí strana Jednotné Rusko zvítězila v regionálních volbách v čtyřech ukrajinských oblastech, které jsou okupovány Ruskem, oznámily ruské úřady. Nezávislí pozorovatelé ale během voleb hlásili na mnoha místech podvody.

Rusko loni anektovalo čtyři ukrajinské oblasti na východě a jihu země - Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou. Navzdory tomu Rusko nad těmito územími nemá plnou vojenskou kontrolu. Ukrajina a její spojenci označili ruské regionální volby v těchto oblastech za neplatné a falešné.

Podle Moskvy a místních proruských úřadů podpořilo Jednotné Rusko ve volbách ve čtyřech ukrajinských oblastech, které jsou zasaženy válkou, více než 70 procent voličů, jak uvádějí ruské státní agentury.

Nezávislí pozorovatelé ale hlásili narušení a podvody během voleb na mnoha místech. V Moskvě bylo hlášeno výměna volebních lístků volební komisí a jinde bylo zaznamenáno kupčení s hlasy. Také docházelo k zastrašování pozorovatelů.

Nezávislé hnutí na ochranu práv voličů zvané Golos informovalo v sobotu v aplikaci Telegram, že voliči byli vystaveni nátlaku a některým členům Golosu nebyl umožněn přístup k seznamům voličů.

Volební komise ve volbách na starosty Moskvy údajně vyměňovaly volební lístky a v městě Bratsk na Sibiři bylo hlášeno kupčení s hlasy. Pozorovatelé na jihu Ruska také čelili zastrašování a byli předvoláni do náborových zařízení armády.

Pro Rusko jsou tyto volby důležité, protože pomáhají udržovat zdání normálního fungování, i když Kreml nemá plnou kontrolu nad anektovanými územími. Kyjev a západní země odsoudily volby v okupovaných ukrajinských oblastech.

Rada Evropy označila volby za "bezostyšné porušení mezinárodního práva" a ukrajinský parlament uvedl, že volby v oblastech, kde Rusko podniká nepřátelské kroky, ohrožují životy Ukrajinců. Některé země vyzvaly k nepřijímání výsledků těchto voleb.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken rovněž kritizoval volby jako nezákonné a Ruské velvyslanectví v USA obvinilo Washington z vměšování se do vnitřních záležitostí Ruska.
 

Nejnovější zprávy