Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Putinovo pomatení pokračuje. Evropa staví novou železnou oponu, Rusko vybuduje "nový světový řád", řekl

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putinovo pomatení pokračuje. Evropa staví novou železnou oponu, Rusko vybuduje "nový světový řád", řekl

Lenka Kučerová

6. října 2023 15:00

Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání Valdajského mezinárodního diskusního klubu v Soči prohlásil, že úkolem Ruska je vybudovat "nový světový řád". 

"Západ neustále potřebuje nějakého nepřítele. Evropa se před námi zavírá a buduje novou železnou oponu. My dveře nezavíráme, zavírá je Evropa," dodal Putin.

Obvinění ruského prezidenta, který během studené války působil v sovětské tajné službě KGB, přicházejí v době, kdy Moskva čelí stále větší izolaci a tvrdým sankcím, které na ni byly uvaleny v důsledku vojenského útoku na Kyjev v únoru minulého roku. Většina evropských zemí pro ruská letadla uzavřela svůj vzdušný prostor, což výrazně komplikuje vycestování ze země.

Ruská armáda obsadila velké části území na jihu a východě Ukrajiny, Moskva také anektovala čtyři obsazené ukrajinské oblasti - Chersonskou, Záporožskou, Doněckou a Luhanskou. Přesto Putin prohlásil, že válka na Ukrajině není teritoriální a Moskva údajně nemá zájem o dobývání nových území.

Jak už server EXTRASIMO.cz informoval, Putin také vykreslil ruskou invazi na Ukrajinu jako součást dlouhodobého zápasu se Západem. "Válku rozpoutal kyjevský režim s aktivní podporou Západu již před deseti lety, "prohlásil a dodal, že úkolem "speciální vojenské operace", jak válku na Ukrajině nazývá Moskva, bylo její ukončení.

Nejnovější zprávy