Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Putin blouzní o válce na Ukrajině: Rusko je prý bez viny, může za ni Západ

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Putin blouzní o válce na Ukrajině: Rusko je prý bez viny, může za ni Západ

Andrea Malá

5. října 2023 17:30

Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin i po více než roce a půl odmítá, aby Rusko bylo považováno za viníka války na Ukrajině. Moskva se ji podle něj snaží ukončit. Putin to dnes řekl na Valdajském diskuzním fóru v Soči. 

Dvacátého ročníku fóra se účastní zástupci 42 zemí z Evropy, Asie, Afriky, Severní a Jižní Ameriky. Jde o experty, politiky, diplomaty a ekonomy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle TASS avizoval, že jeho nadřízený na akci pronese obsáhlý projev, jehož obsah bude vyplývat z aktuálních mezinárodních okolností. 

Putin dnes odmítl tvrzení, že je Rusko viníkem konfliktu. "Nezačali jsme takzvanou válku na Ukrajině. Naopak se ji snažíme ukončit," citoval jej deník Guardian. Vinu podle něj nese Západ, konkrétně hegemonní USA, které si nárokují jediné právo na pravdu. 

Ruský prezident je také toho názoru, že západní lídři ztratili kontakt s realitou. Příčinou má být koloniální myšlení Spojených států amerických. Washington podle Putina nemá právo poučovat ostatní státy. 

Válka na Ukrajině začala vpádem ruských vojsk do sousední země na konci loňského února, od té doby přišly o život desítky tisíc lidí. Aktuálně probíhá ostře sledovaná ukrajinská protiofenziva.

Nejnovější zprávy