Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Hrozba z východu: Putin a Si Ťin-pching reagují na USA

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Hrozba z východu: Putin a Si Ťin-pching reagují na USA

Jana Procházková

18. května 2024 15:10

Putin se Si Ťin-pchingem na návštěvě Číny.

V Číně se setkali ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching. Na společném zasedání vyjádřili svou ochotu posílit spolupráci mezi Ruskem a Čínou a prohlásili, že budou spolupracovat v reakci na Spojené státy americké.

Během společného setkání ve čtvrtek se prezidenti Vladimir Putin a Si Ťin-pching dohodli, že budou spolupracovat proti tomu, co považují za "destruktivní a nepřátelský" tlak ze strany USA. Země rovněž oznámily, že prohloubí své vzájemné vazby, jak informoval deník Financial Times.

Oba vůdci podepsali společné prohlášení o "nové éře", ve kterém vyjadřují svou opozici vůči USA v řadě bezpečnostních otázek a potvrzují shodný pohled na vše od Tchaj-wanu a Ukrajiny až po Severní Koreu. "Vztah mezi Čínou a Ruskem je dnes napjatý a obě strany si ho musí vážit a pečovat o něj," sdělil Putinovi Si Ťin-pching.

Společné prohlášení Číny a Ruska důrazně kritizuje americkou zahraniční politiku. Navíc obě země obvinily USA z umisťování pozemních raketových systémů středního doletu v Asii a Tichomoří pod záminkou společných cvičení se spojenci. Podle nich takové akce "narušují rovnováhu sil" a "ohrožují bezpečnost všech zemí v regionu," informovala agentura AP.

V Pekingu se čínský prezident setkal s Putinem ve čtvrtek. Pro Putina to byla první cesta do zahraničí od jeho znovuzvolení prezidentem. Si Ťin-pching uvedl, že díky úsilí obou zemí se vztahy mezi Čínou a Ruskem neustále zlepšují. Uvedla čínská agentura Xinhua.

Tato ruská návštěva Číny je podle expertů reakcí na nedávnou návštěvu amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Pekingu, kde Čínu varoval před posilováním vojenské spolupráce s Ruskem.

Nicméně zdá se, že Američané neuspěli, protože v dlouhém společném prohlášení se Rusko a Čína zavázaly k lepším vztahům mezi svými armádami a k rozšíření svých společných cvičení.

Nejnovější zprávy