Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 19. května 2024

Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek

Vladimir Putin bude sedět v Kremlu přinejmenším dalších šest let. Složil přísahu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vladimir Putin bude sedět v Kremlu přinejmenším dalších šest let. Složil přísahu

Andrea Malá

7. května 2024 12:06

Vladimir Putin

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Putin složil přísahu v honosném, zlatem vykládaném Andrejevském sále v Kremlu, kde ho potleskem přivítali politici a další významní účastníci slavnostního ceremoniálu. Prezident během něj převzal symboly svého úřadu a pronesl krátký inaugurační projev. 

Inaugurace se nezúčastnili diplomatičtí zástupci z několika západních zemí. Reprezentanta nevyslalo ani Česko. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) o uplynulém víkendu potvrdil, že Černínský palác odvolal velvyslance z Ruska. 

Úřadující prezident skládal přísahu již popáté. Poprvé se hlavou státu stal v roce 2000, o čtyři roky později obhájil mandát. Následně s ohledem na tehdy platnou ústavu ustoupil do pozice premiéra, aby se v roce 2012 vrátil do Kremlu, tentokrát již na šest let. Prezidentské volby od té doby vyhrál ještě dvakrát. V lednu 2021 navíc podepsal zákon, který mu v případě zájmu umožní setrvat v nejvyšší funkci až do roku 2036. 

Putina volilo v březnových prezidenských volbách přes 87 procent voličů, přičemž volební komise evidovala 114 milionů oprávněných voličů. Volební účast se přehoupla přes 65 procent. Nezávislí pozorovatelé a odborníci označili ruské prezidentské volby jako nedemokratické, protože se do nich nezapojil žádný představitel opozice. 

Putin je u moci téměř čtvrt století a v roce 2022 spustil nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu. Tvrdil, že volby jsou hlasováním o "budoucnosti Ruska". Válku na Ukrajině vysvětluje jako boj proti rozpínavosti Západu, což nachází dobrou odezvu u mnoha Rusů.

Nejnovější zprávy