Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 26. června 2024

Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav

Rázná kritika školství z vládních řad. Rakušan vyjmenoval, co vše dnešní školy děti nenaučí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rázná kritika školství z vládních řad. Rakušan vyjmenoval, co vše dnešní školy děti nenaučí

Lenka Kučerová

25. září 2023 13:56

Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan na konferenci o dezinformacích a hybridních hrozbách v Poslanecké sněmovně českého parlamentu zdůraznil, že současný vzdělávací systém v Česku selhává v přípravě mladé generace na orientaci v rychlém současném světě.

Rakušan tvrdí, že i když sociální sítě hrají svou roli v šíření polopravd, nesnášenlivosti a lží, hlavním problémem je nedostatečná gramotnost lidí při jejich používání.

Ministr vnitra považuje tuto situaci za výzvu pro vzdělávací systém, který podle jeho názoru zaostal za potřebami rychlého informačního světa.

Rakušan zdůrazňuje, že školy by měly dětem poskytnout dovednosti kritického myšlení a schopnost pracovat s relevantními informacemi, aby mohly samostatně formovat své názory a postoje.

Ministr rovněž upozorňuje na problém tzv. "filter bubble", kdy algoritmy sociálních sítí uzavírají uživatele do komunit, které sdílejí jejich názory, což vede k posílení jejich stávajícího postoje.

Rakušan také zdůrazňuje, že polarizaci ve společnosti nelze přičítat pouze sociálním sítím, protože lidé, kteří šíří konspirační teorie a dezinformace, by se pravděpodobně chovali stejně i offline.

Ministr vnitra navrhuje zvyšování odolnosti české společnosti jako nejlepší obranu proti manipulacím. "Nová neklidná doba si žádá nové dovednosti, které jsou třeba, aby si lidé osvojili, aby v této době byli schopni obstát," řekl.

Stát by tak měl vytvořit prostředí, kde lidé mohou získat dovednosti v oblastech, jako je rozpoznávání lží a odolnost proti manipulaci, aniž by se chtěl věnovat cenzuře nebo ostrakizaci. Jeho cílem je posílit odolnost české společnosti proti hrozbám, které mohou ohrozit její demokratický základ.

Nejnovější zprávy