Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Rusko začalo s energetickým terorem, prohlásil ukrajinský premiér

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rusko začalo s energetickým terorem, prohlásil ukrajinský premiér

Lenka Kučerová

23. září 2023 21:59

Denys Šmyhal

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil, že Rusko zahájilo systematickou operaci vzdušných útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ukrajinská protivzdušná obrana je na tento nápor lépe připravena než v minulém roce, Šmyhal ale zdůraznil, že Rusko začalo s "energetickým terorem" již před zimou.

Během loňské zimy opakované ruské útoky na energetický systém Ukrajiny způsobily, že miliony obyvatel byly dlouhodobě bez elektřiny, topení a vody.

"Chápeme to tak, že energetický teror v této topné sezóně již začal," uvedl Šmyhal na ekonomickém fóru v Kyjevě. Den předtím ruské síly vystřelily na Ukrajinu více než 40 střel s plochou dráhou letu.

"Vidíme to na prvních útocích na regionální elektrárny za poslední dva týdny," dodal ukrajinský premiér a zmínil i útoky na zařízení pro výrobu paliva a sklady.

Ruské útoky minulou zimu donutily Ukrajinu posílit svoji protivzdušnou obranu a pomohli jí s tím vojenští spojenci na Západě.

"Jsme mnohem lépe připraveni a silnější než loni. Je jisté, že zima bude těžká," uvedl Šmyhal. "Ale víme, co nepřítel připravuje, a jaká hrozba a problémy nás všechny čekají," dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve prohlásil, že zima Ukrajince nezastaví. Protiofenzíva by měla pokračovat nadále a doufá, že Ukrajina využije slabiny Ruska.

Zelenskyj uznal, že přicházející období bude obtížné, ale připomněl, že Ukrajina má zkušenosti z loňského roku.

Prezident Ukrajiny také upozornil, že sice není expertem na vojenské záležitosti, ale podle jeho názoru by ruský prezident Vladimir Putin měl invazi zastavit, protože "přišel o spoustu lidí, o profesionální armádu. Jsou mrtví."

Nejnovější zprávy