Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Rusko zakázalo homosexuály. Komunitu hnutí LGBT považuje za extrémisty

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Rusko zakázalo homosexuály. Komunitu hnutí LGBT považuje za extrémisty

Jana Procházková

1. prosince 2023 15:23

Ilustrační fotografie

Ruský nejvyšší soud ve čtvrtek fakticky postavil mimo zákon hnutí LGBTQ+, což je nejdrastičtější krok proti obhájcům práv gayů, lesbiček a transgender osob ve stále konzervativnější zemi. Informuje server France24 s odkazem na agenturu AP.

V čtvrtek rozhodl Ruský nejvyšší soud, že "mezinárodní veřejné hnutí LGBTQ+" bude považováno za extrémistickou organizaci a její činnost bude zakázána v celé zemi. Toto rozhodnutí představuje další krok v omezování občanských svobod. Prakticky to umožní represivním složkám zasáhnout proti každému, kdo by se podle nich alespoň vyjádřil ve prospěch práva homosexuálů či lesbiček na existenci.

Návrh k zákazu podalo ministerstvo spravedlnosti, a proces probíhal za zavřenými dveřmi bez účasti odpůrců. Žaloba argumentovala, že aktivity LGBT hnutí v Rusku vykazují znaky extremismu, včetně podněcování sociálních a náboženských nepokojů, uvedla státní tisková agentura TASS. Podle této agentury platí rozhodnutí soudu okamžitě.

„Navzdory tomu, že ministerstvo spravedlnosti požaduje označit neexistující organizaci – ‚mezinárodní občanské hnutí LGBT‘ – extremistickou, v praxi se může stát, že ruské úřady s tímto soudním rozhodnutím budou prosazovat právo proti iniciativám LGBTQ+, které fungují v Rusku a považuje je za součást tohoto občanského hnutí,“ řekl agentuře AP před slyšením Max Olenichev, právník v oblasti lidských práv, který spolupracuje s ruskou LGBTQ+ komunitou.

Někteří LGBTQ+ aktivisté uvedli, že se snažili stát účastníky soudního sporu s tím, že se to týká jejich práv, ale soud je odmítl. Ministerstvo spravedlnosti na žádost o vyjádření k žalobě nereagovalo.

Žalobcům ani soudcům zjevně nevadí, že "mezinárodní veřejné hnutí LGBT" nemá právní existenci a není nikde oficiálně registrováno. Sergej Trošin, petrohradský komunální politik, který loni veřejně přiznal svou homosexualitu, řekl BBC: "Domnívám se, že to znamená, že kdokoli, koho stát označí za LGBT aktivistu, může čelit dlouhodobému vězení za 'účast v extremistické organizaci'."

V ruské LGBT+ komunitě panuje podle něj panika, a každý, kdo má možnost, se snaží emigrovat. Tento odchod ze země nazývají evakuací z vlastní země.

V Rusku dochází k postupné eskalaci represí vůči lidem s odlišnou sexuální orientací. V roce 2013 byl zaveden zakáz „gay propagandy“ mezi mladými lidmi, a loni byl přijat zákon, který zakazuje „propagaci netradičních sexuálních vztahů a pedofilie“ bez ohledu na věk, jak informuje nezávislý web Meduza. Ústavní změna jasně definuje manželství jako svazek muže a ženy, a také zakazuje změnu pohlaví.

Podle informací z webu Meduza mohou lidé, kteří otevřeně projeví svou LGBT+ orientaci, být novým zákonem považováni za extrémisty. Kromě možnosti trestu odnětím svobody jim hrozí například zmrazení bankovních účtů. Tresty však mohou postihnout i heterosexuální jedince, kteří jsou označeni policií jako „příznivci“ tohoto podle zákona „extrémistického“ hnutí. Stačí, aby ve svém soukromí nebo na sociálních sítích vyjádřili podporu homosexuálním nebo lesbickým jednotlivcům.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu je posledním krokem v deset let trvajícím tahu proti právům LGBTQ+ v Rusku započatém za prezidenta Vladimira Putina, který do základů své vlády ukotvil postavení „tradiční rodinné hodnoty“.

Po napadení Ukrajiny v roce 2022 začal Kreml posilovat svá prohlášení o ochraně "tradičních hodnot" před tím, co označoval za "ponižující" vliv Západu, což obhájci práv interpretovali jako pokus legitimizovat válku. Téhož roku přijaly úřady zákon zakazující propagandu "netradičních sexuálních vztahů" mezi dospělými a fakticky kriminalizovaly veřejnou podporu LGBTQ+ komunity. Uvádí agentura AP.

V dalším zákoně, přijatém na začátku letošního roku, byly zakázány procedury změny pohlaví a genderově potvrzující péče pro transgender osoby. Tato legislativa zakázala veškeré "lékařské zásahy zaměřené na změnu pohlaví osoby", včetně změny pohlaví v úředních dokumentech a veřejných záznamech. Rovněž byl upraven ruský rodinný zákon tak, že změna pohlaví se stala důvodem pro zrušení manželství, a přidána byla ustanovení týkající se těch, kteří "změnili pohlaví".

V září 2022 se prezident Putin vyjádřil s otázkou: "Opravdu chceme mít tady, v naší zemi, v Rusku, 'rodiče č. 1, č. 2, č. 3' místo 'máma' a 'táta'? Opravdu chcete, aby se do našich škol od prvních ročníků vnucovaly zvrácenosti, které vedou k degradaci a zániku?"

I přes obvinění z diskriminace LGBTQ+ komunity úřady odmítly. Náměstek ministra spravedlnosti Andrej Loginov nedávno prohlásil, že "práva LGBT lidí v Rusku jsou právně chráněna." Loginov se vyjádřil v Ženevě při předkládání zprávy o lidských právech v Rusku Radě OSN pro lidská práva a tvrdil, že "omezení veřejných demonstrací netradičních sexuálních vztahů nebo preferencí pro ně není formou diskriminace."

Nejnovější zprávy