Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

Sbírku pro rodinu psychologa Ptáčka (†48) předčasně ukončili: Důvod je typicky český!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Sbírku pro rodinu psychologa Ptáčka (†48) předčasně ukončili: Důvod je typicky český!

Jana Procházková

12. září 2024 5:21

Radek Ptáček se svou ženou. Video

Úmrtí renomovaného psychologa Radka Ptáčka (†48) přineslo nejen velký smutek, ale i silnou vlnu solidarity. Vdova Hana a jejich tři malé děti čelili těžkým časům, a tak kamarádka rodiny uspořádala sbírku na jejich podporu. Překvapivě však byla sbírka předčasně ukončena. Co bylo důvodem tohoto rozhodnutí?

Radek Ptáček, uznávaný psycholog a psychoterapeut, byl oblíbený nejen pro své odborné schopnosti, ale i pro empatický přístup k pacientům. Smutná zpráva o jeho úmrtí zasáhla veřejnost 3. září večer. Po dvoudenním pátrání, které vedla policie, byla potvrzena nejhorší obava. „Pátrání má bohužel špatný konec. Mohu potvrdit, že muž, ročník narození 1975, byl nalezen v Praze bez známek života,“ uvedla médiím mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová. Okolnosti úmrtí zůstávají nejasné, ale spekuluje se o dobrovolném ukončení života.

Smrt Radka Ptáčka vyvolala vlnu kondolencí napříč společenskými vrstvami. Politici, umělci, pacienti, čtenáři i diváci, kteří se s jeho prací setkávali v médiích, vyjádřili svou hlubokou lítost. Kolegové a přátelé se snaží pomoci jeho vdově Haně Ptáčkové organizováním veřejné sbírky. 

Kolegové a přátelé vdovy Hany Ptáčkové se rozhodli založit sbírku prostřednictvím platformy Donio. „Víme, že nemůžeme zmírnit bolest a zármutek, které celá rodina prožívá. Rozhodly jsme se založit tuto sbírku, abychom jí a jejím dětem pomohly alespoň s vyřešením finančních záležitostí,“ uvedly organizátorky.

V textu sbírky se dále píše: „Hanka je skvělá maminka, učitelka, kamarádka a kolegyně, která se ze dne na den ocitla v situaci, do které by se nechtěl dostat nikdo z nás. Rodina zůstala nejen bez táty a manžela, ale také živitele rodiny. Hanka se tak kromě toho, že prožívá obrovský smutek, stala ze dne na den hlavou rodiny. Obává se proto toho, jak bude schopna zajistit vše pro své děti.“

Sbírka na podporu rodiny po tragicky zesnulém profesoru Radku Ptáčkovi, kterou založila kamarádka vdovy, vybrala 2 877 075 Kč z cílových 10 milionů. Tento výsledek vyvolal negativní reakce na sociálních sítích, částečně kvůli vlastnictví nemovitostí vdovy. „Vzhledem k negativním reakcím, které sbírka na podporu rodiny tragicky zesnulého prof. Radka Ptáčka vyvolala, se rozhodla její zakladatelka předčasně sbírku ukončit,” uvedl tým Donio.

Sbírka, která měla trvat přes 50 dní, byla zastavena po pěti dnech. „Donio sbírku umožnilo spustit s cílem maximálně podpořit pozůstalou rodinu trpící po ztrátě manžela a otce. Hlavním účelem sbírky bylo zabezpečit tři malé děti a poskytnout jim potřebné zázemí do budoucna. Sbírka byla relevantní také vzhledem k majetkovým okolnostem rodiny – dům je zatížen hypotékou a byt je předmětem dlouholetého majetkového sporu, což rodině neumožňuje s ním nakládat. Peníze, které již byly darovány, budou využity v souladu s původním cílem sbírky,” dodalo Donio.

Nejnovější zprávy