Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Sirup proti smrtelnému kašli: Jedovatá látka byla objevena v lécích na více kontinentech

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Sirup proti smrtelnému kašli: Jedovatá látka byla objevena v lécích na více kontinentech

Jana Procházková

8. prosince 2023 16:02

Ilustrační fotografie

Sirupy proti alergii a kašli, obsahující toxickou látku, která může způsobit smrt dětí, byly nalezeny v Americe, východním Středomoří, jihovýchodní Asii a západním Pacifiku. Informuje agentura Reuters s odkazem na zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO). 

WHO dříve spojovala smrt více než 300 dětí v Gambii, Indonésii a Uzbekistánu s užíváním sirupů proti kašli vyráběných šesti indickými a indonéskými farmaceutickými společnostmi.

Nově WHO objevila i nekvalitní sirupy, které vyrábí pákistánská společnost Pharmix Laboratories. 

Tyto sirupy obsahují kriticky vysoké množství ethylenglykolu, což je organická sloučenina využívaná při výrobě nemrznoucích kapalin pro chlazení motorů automobilů.

Hladina kontaminace ethylenglykolem v léčivých přípravcích se pohybuje mezi 0,62 % a 0,82 %, přičemž přípustná úroveň by neměla přesáhnout 0,10 %.

Během pravidelné kontroly výrobních zařízení společnosti Pharmix Laboratories, kterou v listopadu tohoto roku provedla Food and Drug Administration na Maledivách, bylo zjištěno, že jedovatá látka byla přítomna v sirupu proti kašli Allergo.

Další inspekce, kterou iniciovala pákistánská agentura pro regulaci léčiv, odhalila, že řada dalších léčivých přípravků této farmaceutické společnosti obsahovala ethylenglykol. V důsledku toho agentura nařídila Pharmix Laboratories zastavit výrobu všech perorálních tekutých léčiv.

Jak uvádí WHO, jedovatá látka byla nalezena ve 23 šaržích sirupů Allergo, Mukorid, Tsincell a suspenzí Emidon a Ulkofin.

" Tyto nekvalitní léky jsou nebezpečné a jejich použití, zejména u dětí, může vést k vážným vedlejším účinkům nebo smrti ," varovala WHO.

Maiden odmítl, že jeho produkty byly příčinou úmrtí v Gambii, a indická vláda uvedla, že při testování sirupů nenalezla žádnou kontaminaci.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) také dospělo k závěru, že pravděpodobně sirupy proti kašli jsou zodpovědné za úmrtí dětí v Gambii.

V minulém roce Indonésie zastavila prodej všech sirupů a tekutých léků po úmrtí téměř 100 dětí a nevysvětlitelném vzestupu případů akutního poškození ledvin.

V listopadu 2023 soud v Indonésii prokázal spojitost mezi smrtí 200 dětí a sirupy proti kašli, a viníci byli odsouzeni.

Nejnovější zprávy