Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Válek nevidí problém s léky. V Česku jsou, jen ne v lékárnách

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Válek nevidí problém s léky. V Česku jsou, jen ne v lékárnách

Lenka Kučerová

8. září 2023 13:34

Ilustrační foto

Do České republiky bude kromě antibiotik také doručeno 300 tisíc balení klasického penicilinu, což by mělo zajistit dostatek antibiotik pro nadcházející sezónu respiračních onemocnění. Informaci zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví a potvrdil ji i šéf resortu Vlastimil Válek .

Válek uvedl, že plán na dodání penicilinu do prvních říjnových dnů, který byl oznámen 22. srpna, stále platí. Dodávky budou rozděleny do dvou fází: prvních 130 tisíc balení bude dostupných do prvního října a dalších 170 tisíc balení do druhé poloviny listopadu. Válek poděkoval všem, kteří se na zajištění těchto dodávek podíleli, včetně držitelů registrací léků, distributorů a lékárníků.

Šéf ministerstva zdůraznil, že je lepší mít nadbytek penicilinu, a v případě potřeby je raději "pálit" podobně jako vakcíny, než aby některý pacient neměl přístup k tomuto léku. Válek rovněž poukázal na to, že problém spočívá spíše v nedostatečné dostupnosti léků ve všech lékárnách než v nedostatku samotných antibiotik. Podle něj byly dodané léky dostatečné a dosud nebyly plně spotřebovány, takže jsou nadále dostupné v některých lékárnách.

Pracovní skupina pro dostupnost léků zahrnuje také zástupce České lékárnické komory a distributory léčiv, kteří spolupracují na hledání dlouhodobých řešení situace týkající se dostupnosti antibiotik a dalších léků. Jan Rohrbacher, předseda představenstva společnosti Alliance Healthcare, uvedl, že příští týden dorazí do České republiky dalších 30 tisíc balení penicilinu, což odpovídá třem balením pro každou lékárnu, kterou tato firma zásobuje.

Ministerstvo zdravotnictví dále uvedlo, že společnost BB Pharma, během několika měsíců významně zvýšila množství antibiotik dodávaných do České republiky, čímž pomohla kompenzovat výpadky jiných dodavatelů a zajistila dostupnost antibiotik pro pacienty.

Nejnovější zprávy