Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Stát chce za peníze občanů koupit benzínky RobinOil. Koupí Česko i restaurace či hospody?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Stát chce za peníze občanů koupit benzínky RobinOil. Koupí Česko i restaurace či hospody?

Jana Procházková

24. listopadu 2023 5:24

Ilustrační fotografie

Státní společnost Čepro, vlastník čerpacích stanic Euro Oil, vyjádřila zájem o převzetí více než 70 stanic od firmy RobinOil. Toto spojení by znamenalo, že Čepro by kontrolovalo přibližně 270 benzínových stanic, pokud antimonopolní úřad schválí tuto fúzi. Nicméně, plán státního nákupu čelí kritice nejen od opozice, ale i od některých bývalých ministrů a politiků z koalice.

Po deseti letech spekulací o prodeji sítě čerpacích stanic RobinOil chce majitel firmy, Jiří Zoubek, prý konečně prodat tuto zavedenou značku. Podrobnosti o obchodu nejsou momentálně k dispozici, ale kupcem čerpacích stanic, převážně nacházejících se v Čechách, má být státní společnost Čepro. Ministerstvo financí je stoprocentním vlastníkem Čepro a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že tato akvizice by zapadala do strategie energetické bezpečnosti.

"V této chvíli zvažujeme, že od největšího nezávislého českého provozovatele odkoupíme tu síť, zapadá to do energetické bezpečnosti," říká ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

​Rozhodnutí ministerstva financí kritizuje velká část politiků, a to i koaličních. "Tohle mi hlava nebere. Nejsou peníze na školství, nejsou peníze na energie, máme brutální schodek rozpočtu, ale peníze na nákup benzínek jsou?" nechápe Jan Farský (STAN).

"Přemýšlím, zda by stát neměl zakoupit, samozřejmě s tučnou prémií pro majitele, řetězec restaurací. Nemít státní řetězec hospod by mohlo být vyhodnoceno jako vážné bezpečnostní riziko a bezpochyby by se tak jednalo o strategickou investici," nešetřil exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kritikou na adresu současné vlády.

"Nemáme na školství, v době kdy nemáme na zdravotnictví a v době, kdy lidem rostou enormně ceny energií, tak se kupují čerpací stanice," kritizuje s údivem místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Cena, za kterou by státem vlastněná firma Čepro měla akvizovat benzínky sítě RobinOil, zatím nebyla zveřejněna žádnou ze stran. Ministr financí Stanjura však věří, že by mohlo dojít k dohodě. Antimonopolní úřad již posuzuje sloučení společností a rozhodnutí by mělo padnout do 30 dnů. S více než dvěma stovkami pump EuroOil je Čepro třetím největším hráčem na trhu, s čerpacími stanicemi vyskytujícími se zejména v menších městech.

Nejnovější zprávy