Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Formulový svět pláče! Gil de Ferran, brazilský vítěz 500 mil v Indianapolis podlehl infarktu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Formulový svět pláče! Gil de Ferran, brazilský vítěz 500 mil v Indianapolis podlehl infarktu

Jana Procházková

1. ledna 2024 16:15

Gil de Ferran Video

Ve věku 56 let v pátek 29. prosince zemřel brazilský automobilový závodník Gil de Ferran, který před dvaceti lety vyhrál slavný závod 500 mil v Indianapolis a byl šampionem Champ Car 2000 a 2001 za tým Penske. Podle zahraničních médií podlehl na Floridě infarktu.

Gil de Ferran, bývalý sportovní ředitel Hondy a McLarenu ve Formuli 1 a vítěz Indianapolis 500, zemřel ve věku 56 let. Brazilec francouzského původu se původně prosadil jako jezdec, vyhrál britský šampionát Formule 3 v roce 1992 a obsadil třetí místo v mezinárodní formuli 3000 o dva roky později.

Místo vstupu do Formule 1 se Gil de Ferran rozhodl přesunout do Spojených států, kde vytvořil mimořádně úspěšnou kariéru. Na přelomu tisíciletí získal dva tituly v Champ Car a triumfoval také v závodě Indianapolis 500 v roce 2003.

Po skončení své závodní kariéry Gil de Ferran přešel na manažerské posty, kde zastával klíčové role. Byl sportovním ředitelem týmu BAR-Honda v průběhu roku 2000 a poté se vrátil k McLaren v letech 2018 až 2021, kde opět zaujal významnou pozici.

Nedávno se De Ferran vrátil k týmu McLaren jako poradce, jehož činnost ukončilo až nyní, když 29. prosince 2023 zemřel.

"Jsem velmi šokován a hluboce zarmoucen zprávou, že jsme ztratili Gil de Ferrana," řekl prezident a generální ředitel Formule 1 Stefano Domenicali uprostřed přívalu poct ze strany motoristické komunity.

„Byl to neuvěřitelný člověk a skutečný šampion a bude nám všem velmi chybět. Naše myšlenky jsou v této velmi smutné době s jeho rodinou," dodal.

Generální ředitel McLaren Racing Zak Brown dodal: „Jsem šokován a zdrcen, když slyším o ztrátě našeho skvělého přítele a týmového kolegu.

„Závodil jsem s Gilem po celém světě a sledoval jsem, jak vyhrává některé z největších závodů. Je to skvělý přítel už více než 20 let a bude nám velmi chybět a nikdy na něj nezapomeneme.“

Brazilská automobilová konfederace podle listu The Guardian v sobotu potvrdila, že Gil de Ferran utrpěl infarkt během soukromého závodu na floridském závodním okruhu v pátek. Byl okamžitě převezen do nemocnice, ale bohužel nepřežil.

Bývalí mistři světa Formule 1, Jenson Button a Damon Hill, vyjádřili hluboký smutek nad ztrátou. "Stále jsem v šoku ztráty jednoho z těch skvělých, tak mladých," napsal Button na Instagramu. „Gil de Ferran byl jedním z nejlepších jezdců za volantem a fantastickým člověkem. Bude mi chybět ten nádherný úsměv. Odpočívej v pokoji, příteli.“

Gil de Ferran byl uznáván nejen jako zdatný závodník, ale také jako přemýšlivý, sympatický a charismatický člověk. Proslavil se svými závody v monopostech v Británii, začínal v kategoriích jako Formula Ford a Opel Lotus, a později působil ve Formuli 3. Jeho úspěch v F3 vyvrcholil získáním titulu v roce 1992.

Snažil se prosadit ve Formuli 1 v letech 1993 a 1994, testoval pro týmy Williams a Arrows, ale i přesto, že byl považován za kompetentního a rychlého jezdce, nedokázal si zajistit místo.

Brazilský kolega a bývalý pilot F1 Felipe Massa řekl: "Jaká smutná zpráva dnes. Ztratili jsme bratra! Úžasný člověk a legenda v našem motoristickém světě. Jdi v pokoji Gile."

Prezident CBA Giovanni Guerra řekl: "Jménem svým i jménem celé rodiny CBA se modlíme k Bohu, aby přijal našeho bratra se vší slávou a podpořil jeho rodinu, přátele a miliony fanoušků po celém světě."

Nejnovější zprávy