Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

Troubky vyhlásily kompletní evakuaci. Hrozí, že je v noci spláchne povodeň

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Troubky vyhlásily kompletní evakuaci. Hrozí, že je v noci spláchne povodeň

Lenka Kučerová

15. září 2024 18:15

Bečva

V Troubkách nad Bečvou rozhodla obec o evakuaci všech obyvatel kvůli extrémnímu ohrožení. Hladina Bečvy se dramaticky zvedla a voda má dorazit po půlnoci.

"Z rozhodnutí starosty obce, jakožto předsedy povodňové komise byla vyhlášena evakuace obyvatelstva z důvodu extrémního ohrožení, kdy došlo k dramatickému zvýšení hladiny na Bečvě v Teplicích a voda má dorazit do Troubek v pondělí 16. 9. cca v 1 hodinu ráno," píše se na webu obce.

Evakuace se týká všech obyvatel obce Troubky. Evakuace proběhne v době od 17 hodin a evakuačním místem je parkoviště u fotbalového hřiště. Lidé si s sebou mají vzít evakuační zavazadlo.

"Toto zavazadlo by mělo obsahovat hlavně osobní doklady, peníze, léky a pitnou vodu. Evakuovaní obyvatelé si musí sami zajistit majetek a domácí zvířata. Osoby, které se budou evakuovat samy, prosíme o zanechání vzkazu na viditelném místě, nejlépe za oknem," uvedlo město. 

Obec Troubky se v roce 1997 stala symbolem ničivých povodní, kdy byla nejvíce zasaženou obcí. Velká voda tehdy zničila na 150 domů a připravila o život devět lidí. Muselo být strženo 335 stavení a polovina z 2000 místních obyvatel přišla o střechu nad hlavou.

V Troubkách nad Bečvou ale zažili lidé povodně již dvakrát. Dosavadní protipovodňová ochrana, která zahrnuje navýšení terénu, je podle starosty Martina Frgala navržena na ochranu proti dvacetileté až padesátileté vodě.

V Teplicích nad Bečvou dosahuje hladina řeky Bečvy podle informací Českého hydrometeorologického ústavu 606 centimetrů. Třetí povodňový stupeň je vyhlašován od hladiny čtyř metrů, extrémní povodeň začíná od 634 centimetrů.

V Přerově se také připravují na příval Bečvy. Město dnes před 17:00 hodinou vydalo zákaz vstupu do zahrádkářské kolonie u laguny. Zaplavena je i cyklostezka Bečva v úseku od nemocnice až do Kozlovic, a uzavřena byla lávka u tenisových kurtů. Půda je velmi podmáčená a hrozí pád stromů.

"Informujeme občany o postupném zaplavování zahrádkářské kolonie u laguny spodní vodou. Doporučujeme opustit tuto lokalitu. Zákaz vstupu na břehy řeky Bečvy trvá, protože jsou značně podmáčeny a hrozí pád do rozvodněného toku. Platí obecný zákaz vstupu do všech zapáskovaných oblastí," uvedlo město na svých stránkách.

Od začátku povodní v České republice bylo evakuováno více než 10 500 osob, uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Několik stovek lidí bylo také zachráněno.

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzvali občany, aby dodržovali výzvy k evakuaci. V Karlovicích aktuálně zasahuje vrtulník, který zachraňuje obyvatele z domů, kde odmítli evakuaci, uvedl Rakušan na tiskové konferenci po jednání Ústřední povodňové komise. 

Podle Rakušana je preventivní evakuace lepší než čekat na zásah záchranářského vrtulníku za nepříznivých podmínek, protože záchranáři mají mnoho dalších kritických míst, kde je jejich přítomnost potřeba.

Rozsáhlé evakuace proběhly v Krnově, Opavě, Českém Těšíně a Bohumíně. Rakušan upozornil, že další evakuace budou pravděpodobně nutné i v jiných ohrožených oblastech. Hasiči, policie a záchranáři mají jako prioritu záchranu životů, řekl Rakušan a dodal, že materiální pomoc pro odříznuté oblasti bude doručena co nejdříve.

Nejnovější zprávy