Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Trump mluvil přes hodinu a půl a oznámil: Přijímám nominaci na prezidenta!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Trump mluvil přes hodinu a půl a oznámil: Přijímám nominaci na prezidenta!

Andrea Malá

19. července 2024 9:21

Bývalý prezident Donald Trump

Donald Trump na závěr sjezdu Republikánské strany v Millwaukee pronesl historicky nejdelší projev, v němž přijal nominaci na kandidaturu na prezidenta USA. Hovořil o mnoha tématech, vyhnul se ale potratům, Covidu a většinou také prezidentu Joeovi Bidenovi. Zdá se, že naplňuje slib o méně rozdělující kampani.

Trump držel rekord už od roku 2016, kdy hovořil hodinu a patnáct minut. Letos ale mluvil ještě o sedmnáct minut déle, jak napsala americká stanice CNN.

Republikán dlouhodobě slibuje, že se stane prezidentem všech Američanů. „Nesoulad a rozdělení v naší společnosti musí být zahojeny – musíme je rychle zahojit,“ řekl v projevu podle amerického listu New York Times.

Dokonce varoval před rozpadem americké společnosti. „Jako Američané jsme spojeni jedním osudem a společným údělem. Buď společně povstaneme – nebo se rozpadneme,“ pokračoval.

Připomněl také pokus o atentát z minulé soboty. Ten Trump přežil s poraněným uchem, jeden jeho podporovatel ale zemřel a dva další byli zraněni. „Takže jsme se něco dozvěděli. Dnes večer bych tu neměl být,“ podotkl.

Video: Bývalý americký prezident Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal nominaci do listopadových prezidentských voleb. | FOX 5 Atlanta

Poukázal na svého nového spolukandidáta pro viceprezidentské křeslo J. D. Vance. „JD, budeš to dělat ještě dlouho. Užijte si tu jízdu,“ pronesl.

Poradci mu údajně říkali, ať se úplně vyhne tématu současného prezidenta Bidena. „Už to jméno nebudu používat, jen jednou. Biden. Biden,“ řekl provokativně. Kritizoval své oponenty z Demokratické strany a „strašnou, příšernou administrativu“ současného prezidenta. Jeho jméno ale konkrétně zmínil pouze dvakrát – splnil tak slib, že hodlá „snížit teplotu“ napříč politickým spektrem.

Samotné NY Times připomněly, že měl Trump při projevu problémy s disciplínou. „Když však čas pokročil daleko za hranici jedné hodiny, nedokázal odolat tomu, aby se vrátil k blábolivým průpovídkám bez scénáře, které jsou již dlouho jeho charakteristickým stylem,“ uvedly.

Server Politico napsal, že se Trump vyhnul některým nepříjemným tématům, která v jeho politice původně hrály prim. Během celého projevu ani jednou nezmínil téma potratů, pandemie Covid-19, národního dluhu nebo útoku na Kapitol z 6. ledna 2021. O Covidu-19 měl jedinou zmínku, když prohlásil, že jde o „čínský virus“.

Trump tak do voleb podle všeho půjde proti současnému prezidentovi Bidenovi. Ten v posledních týdnech čelí hlasité i soukromé kritice v řadách Demokratické strany a podle mnohých by měl z boje o Bílý dům odstoupit.

Nejnovější zprávy