Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Trump už se může chystat na odvetu s Bidenem. Republikánský průzkum mluví jasně

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Trump už se může chystat na odvetu s Bidenem. Republikánský průzkum mluví jasně

Andrea Malá

3. září 2023 17:05 | Aktualizováno: 3. září 2023 16:32

Vězeň číslo P01135809 Donald Trump, zadržený v Georgii, 25. srpna 2023.

Na podzim roku 2020 prohrál Donald Trump při snaze obhájit prezidentský úřad s Joem Bidenem. Nyní se pomalu může chystat na odvetu v příštím roce. Podle nejnovějšího průzkumu je totiž jasným favoritem republikánských primárek a zdá se, že o první místo jej nemůže nikdo připravit. 

Do pozice nejvážnějšího vyzyvatele se pasoval floridský guvernér Ron DeSantis. Podle průzkumu amerického deníku Wall Street Journal ale ztrácí na exprezidenta 46 procentních bodů. Trump má aktuálně podporu 59 procent respondentů, zatímco on jako nejbližší pronásledovatel jen 13 procent.

Šetření je aktuální, proběhlo na konci srpna. Názor v něm vyjádřilo 600 republikánských voličů, kteří se hodlají zúčastnit výběru stranického kandidáta pro volby na podzim 2024. Dotazování se uskutečnilo po první televizní debatě uchazečů, někdejší hlava státu nebyla přítomna.

List WSJ poznamenal, že průzkum ukázal pozoruhodnou realitu, kdy soudní pře v očích části běžných Američanů posilují politika, přestože dříve by byly spíše přítěží. 

Trump byl během uplynulých měsíců obviněn rovnou ve čtyřech případech, v jednom jde například o nezákonné shromažďování tajných dokumentů. Bývalý prezident je také prošetřován ve státě Georgia kvůli pokusu zvrátit nepříznivý výsledek v minulých prezidentských volbách. 

Nejnovější zprávy