Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 23. září 2024

Svátek slaví Berta, zítra Jaromír

USA znovu zaútočily na pozice Húsíů v Jemenu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

USA znovu zaútočily na pozice Húsíů v Jemenu

Jana Procházková

13. ledna 2024 7:10

Americké stíhačky v akci proti Húsiům.

Den po koordinovaném útoku USA a Velké Británie na desítky pozic húsíjských povstalců v Jemenu provedly Spojené státy v pátek večer další útoky, tentokrát zaměřené především na radarová zařízení šíitských povstalců. Húsíjská zpravodajská síť Al-Masirah informovala, že nálety zasáhly hlavní město Jemenu, Saná.

Ve čtvrtek provedly Spojené státy a Velká Británie v Jemenu rozsáhlý útok na více než 60 cílů na 28 různých místech. Hlavním cílem bylo neutralizovat schopnost Húsiů útočit na mezinárodní námořní trasy v Rudém moři. Útok se zaměřil na velitelské a řídicí uzly, stejně jako na zařízení sloužící k uskladnění a odpalování bezpilotních letounů, řízených střel a balistických raket, což jsou klíčové prostředky, které povstalci využívají k napadání obchodních lodí v oblasti Rudého moře. Při těchto útocích podle mluvčího húsíjské armády zemřelo pět osob a dalších šest bylo zraněno.

Navzdory tomu, Íránem podporovaná povstalecká skupina v pátek dokázala odpálit další balistickou střelu na komerční plavidlo v Adenském zálivu na jihu Jemenu. Spojené státy provedly následující den další útok, tentokrát se zaměřením především na radarová zařízení povstalců. CNN informovala, že to byla jednostranná akce, která měla menší rozsah než předchozí noc.

"13. ledna ve 3:45 hodin ráno (sanajského času) provedly americké síly útok na húsíjský radar v Jemenu. Tento úder provedla loď USS Carney s použitím pozemních útočných střel Tomahawk a jednalo se o následnou akci na konkrétní vojenský cíl spojenou s údery podniknutými 12. ledna, jejichž cílem bylo snížit schopnost Húsíů útočit na námořní plavidla, včetně obchodních plavidel," uvedlo Ústřední velení USA na sociální síti X.

Televizní stanice Al-Masirah, která je spojena s húsíjským hnutím, informovala, že nálety dopadly na jemenské hlavní město Saná. V sobotu brzy ráno místního času hlásila: "Americko-britský nepřítel zahájil sérii náletů na hlavní město Saná." Obyvatelé Saná na sociálních sítích potvrdili, že slyšeli několik hlasitých výbuchů. Zatím nebyly hlášeny žádné zprávy o obětech na životech.

Americký ministr obrany Lloyd Austin řídil z nemocničního pokoje v Národním vojenském zdravotnickém středisku Waltera Reeda zahájení odvetných útoků proti pozicím Húsíů. Uvedla to ABC News.

Austin se zotavuje z komplikací spojených s léčbou rakoviny prostaty a informace o jeho zdravotním stavu byly zveřejněny až v úterý. O tom, že Austin svou hospitalizaci tajil, se však dozvěděla veřejnost až poté, co Húsíové zahájili agresivní útoky na obchodní a vojenská plavidla v Rudém moři.

Tato skutečnost vyvolala nesouhlas jak v administrativě, Pentagonu, tak v Kongresu. Prezident Joe Biden v pátek uznal chybu v zatajování informací o Austinově hospitalizaci, ale stále vyjádřil důvěru ve svého ministra obrany.

Nejnovější zprávy