Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Střet ruského migu s americkým poseidonem nad Norským mořem. V Akci byly i norské a britské F-35ky

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Střet ruského migu s americkým poseidonem nad Norským mořem. V Akci byly i norské a britské F-35ky

Jana Procházková

7. října 2023 5:51

Snímek z druhého „střetu“, kdy letouny F-35 pohlídaly hlídkový Iljušin Il-38

V pátek vyslali Rusové stíhačku MiG-31 k americkému hlídkovému letounu P-8A Poseidon, který se nacházel nad Norským mořem. Tento incident se odehrál, když se americký letoun přibližoval k ruské státní hranici. Informace o tom poskytla agentura TASS.

Británie informovala o podobném incidentu, při kterém její stíhačky F-35B společně s norskými F-35A vyprovodily ruský letoun z blízkosti britské letadlové lodi, která prováděla cvičení u břehů Norska.

Ruská stíhačka MiG-31 zabránila letounu P-8A amerického námořnictva v narušení ruské státní hranice nad Norským mořem, uvedla ruská státní agentura TASS. Podle ruského ministerstva obrany se "americké vojenské letadlo otočilo pryč, když se ruský MiG-31 přiblížil."

Podobné incidenty se také odehrály u severního pobřeží Norska. Skupina britských a norských F-35 vyprovodila ruské vojenské letadlo, které se přiblížilo k letadlové lodi HMS Queen Elizabeth. Tato loď je dlouhá 280 metrů, a nese vrtulníky různých typů a stíhačky F-35. Má posádku složenou z 700 členů, která se po nalodění všech letounů zvýší na plný počet 1600. Informoval norský server The Barents Observer.

Síly Norského královského námořnictva, včetně fregaty Otto Sverdrup, se společně s dalšími zeměmi NATO, jako jsou Německo, Belgie, Francie, USA a Finsko, zúčastnily vojenského cvičení u pobřeží severního Norska. Cvičení se zúčastnilo také Švédsko, které není členem NATO.

Nejnovější zprávy