Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 20. září 2024

Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

V období letních prázdnin šetřila policie 16 tisíc dopravních nehod. Zemřelo 86 lidí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

V období letních prázdnin šetřila policie 16 tisíc dopravních nehod. Zemřelo 86 lidí

Lenka Kučerová

4. září 2023 15:24

Policie České republiky, ilustrační fotografie

V období letních prázdnin šetřila Policie ČR celkem 16 024 dopravních nehod, při kterých na našich silnicích vyhaslo 86 lidských životů.  V 320 případech došlo při dopravních nehodách k těžkému zranění. Zaznamenáváme tak nárůst fatálních následků a pokles počtu zraněných v rámci základních oblastí dopravní nehodovosti. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patřilo, jako již dlouhodobě, nevěnování se plně řízení vozidla, nesprávné otáčení nebo couvání a vyhýbání bez dostatečného bočního odstupu. Policie to uvedla na svém webu.

Policisté během dopravně bezpečnostních akcí  v průběhu letních prázdnin řešili téměř 69 tisíc přestupků, což je v porovnání s loňským rokem o téměř 2,5 tisíce přestupků více. 

Faktorů, které dlouhodobě ovlivňují vývoj dopravní nehodovosti, je celá řada, patří mezi ně zejména samotné chování účastníků silničního provozu, povětrnostní podmínky, technický stav vozidel a také komunikací, dopravní výchova a v neposlední řadě také kontrolní činnost Policie ČR. Během prázdnin jsme působili ve velké míře preventivně a zaměřili se na bezpečnost na silnicích, kdy tyto aktivity upozorňovaly na rizika spojená s alkoholem za volantem, nedodržováním rychlostních limitů, bezpečné jízdě na motocyklu či možným fatálním následkům při nevěnování se řízení a používání mobilních telefonů během řízení.

 "Dopravní policisté budou i nadále usilovat o bezpečný dopravní prostor a budou  pokračovat ve snaze o snížení počtu dopravních a zvýšení bezpečnosti a plynulosti na našich komunikacích.  Věříme, že spolupráce s řidiči, výkonnou složkou státu a dalšími partnery nám umožní dosáhnout ještě lepších výsledků v budoucnosti ", sdělil ředitel Ředitelství služby dopravní policie PP ČR plk. Jiří Zlý.

"Každý den, kdy usedáte za volant, nesete s sebou zodpovědnost nejen za vaši vlastní bezpečnost, ale také za bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu. Snažíme se zajistit bezpečnost na silnicích a chránit životy, ale to nemůžeme dělat bez vaší spolupráce", konstatoval ředitel Ředitelství služby dopravní policie PP ČR plk. Jiří Zlý.

Nejnovější zprávy