Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 18. října 2024

Svátek slaví Lukáš, zítra Michaela

Válka na Ukrajině: Smutné přiznání Zelenského. Protiofenzíva se nepovedla tak, jak jsme očekávali, řekl

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Válka na Ukrajině: Smutné přiznání Zelenského. Protiofenzíva se nepovedla tak, jak jsme očekávali, řekl

Lenka Kučerová

3. prosince 2023 10:43

Prezident Volodymyr Zelenskyj při setkání s nizozemským premiérem Markem Ruttem (20. srpna 2023).

Protiofenziva, kterou letos v létě zahájila Ukrajina, nepřinesla očekávané výsledky, přiznal pro agenturu AP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj je důvodem nedostatek zbraní a vojáků, Ukrajina se ale Rusku vzdát nehodlá.

"Chtěli jsme rychlejší postup, z tohoto pohledu jsme požadovaných výsledků nedosáhli," řekl Zelenskyj s tím, že Ukrajina nedostala od spojenců zbraně, které potřebovala. Výsledek protiofenzívy ale podle něj závisí i na velikosti armáda, a ta ukrajinská je méně početná než ruská.

"K dosažení požadovaných výsledků nemáme dostatek síly, což neznamená, že bychom se měli vzdát. Jsme si jisti tím, co děláme, a bojujeme za to, co je naše," dodal s tím, že jednou z cest je zvýšení zbrojní produkce na Ukrajině.

K tomu ale země potřebuje spolupráci se západními firmami. Podle Zelenského by to byla jedna z cest s tím, že Rusko děsí nejvíce právě vojensky soběstačná Ukrajina. "Dejte nám šanci a my začneme vyrábět," podotkl.

Zelenskyj také uvedl, že válka s Ruskem se nyní dostává do nové fáze. "Máme tu novou fázi války, a to je fakt. Zima jako celek je novou fází války," řekl pro agenturu AP, která uvedla, že v zimě znovu hrozí ruské letecké útoky zaměřené na zařízení energetické infrastruktury a civilní obyvatelstvo.

To, že Ukrajina musí být připravena na možnost, že ruská armáda v zimním období opět začne se systematickými dronovými nebo raketovými útoky na energetickou infrastrukturu Ukrajiny, řekl Zelenskyj už v jednom ze svých dřívějších videoproslovů.

"Musíme být připraveni na možnost, že nepřítel může zvýšit počet útoků bezpilotních letadel nebo raket na naši infrastrukturu," uvedl. Útoky ruské armády na ukrajinskou energetickou síť loni způsobily, že tisíce lidí zůstaly na Ukrajině během zimy bez dodávek tepla a elektřiny.

Ukrajinské vzdušné síly také očekávají dokonce rekordní počet takových útoků na svém území, uvedl mluvčí Jurij Ihnat podle médií pro státní televizi.  Kyjev také očekává druhou zimu plnou masového bombardování svých energetických zařízení. Podle Ihnata údaje za září ukázaly, že Rusko použitím sebevražedných dronů Šáhid iránské výroby při útocích "překoná" loňská čísla.

"Tento podzim a zima...jsou nyní již rekordní, pokud jde o počet dronů Šáhid. Jen v září jich bylo použito více než 500," uvedl mluvčí ukrajinských vzdušných sil Ihnat. Tento počet porovnal s počtem ruských vzdušných útoků na Ukrajině minulou zimu, kdy bylo podle něj za šest měsíců použito přibližně 1000 kamikadze dronů Šáhid.

Ruské útoky na energetická zařízení minulou zimu poškodily značnou část ukrajinské elektrické sítě, což donutilo většinu měst a vesnic omezit dodávky elektřiny a teplé vody pro civilisty.

Nejnovější zprávy